13.9 C
Zagreb
Četvrtak, 5 listopada, 2023

‘Možda ćemo pronaći znakove života na drugim planetima u sljedećih 5 do 10 godina’ zahvaljujući moćnom novom teleskopu

Pročitajte još:

NASA-in svemirski teleskop James Webb (JWST), nasljednik Hubblea, mogao bi otkriti znakove života na drugim planetima u sljedećih pet do 10 godina, prema Caprice Phillips, doktorandu na Državnom sveučilištu u Ohiju.
Zbog lansiranja u listopadu 2021. nakon godina odgađanja, novi vrhunski teleskop mogao bi čovječanstvu omogućiti otkrivanje životnih znakova na udaljenim planetima za samo 60 sati, prema ranim izračunima.

“Ono što me uistinu iznenadilo u rezultatima jest to što ćemo u sljedećih 5 do 10 godina možda realno pronaći znakove života na drugim planetima”, rekla je Caprice Phillips, diplomirana studentica na Državnom sveučilištu u Ohiju.

Phillips bi se trebao predstaviti u travnju na sastanku APS-a 2021. godine, kako bi raspravljao o tome kako bi novo oko na nebu moglo otkriti bioznake na udaljenim plinskim patuljastim planetima, koji uključuju i super-Zemlje i mini-Neptun.

Phillips je izračunao da bi, nakon što svemirski teleskop James Webb počne s radom nakon očekivanog lansiranja u listopadu, mogao otkriti potpise amonijaka na približno šest planeta patuljaka s plinom u samo nekoliko orbita.

Prisutnost amonijaka samo je jedan od mogućih bioloških potpisa koji astrobiolozi uzimaju u obzir u trajnoj potrazi za životom drugdje u svemiru, ali poboljšana infracrvena rezolucija i osjetljivost JWST-a i širi spektar istraživačkih senzora dugog dometa pružit će čovječanstvu neviđen pogled na svemir oko nas.

Plinski patuljci su među mnogim kandidatima koji bi mogli ugostiti prvi život koji bi čovječanstvo moglo susresti izvan vlastite blijedoplave točke, a JWST bi mogao biti alat koji nas dovodi u novu eru istraživanja svemira.

Phillips i njezini kolege već su napravili rang listu najboljih kandidata za visoko napredni teleskop za inspekciju, na temelju njihove procjene oblačnosti, kemijskog sastava i atmosferskih uvjeta.

„Čovječanstvo je razmišljalo o pitanjima:„ Jesmo li sami? Što je život? Je li život negdje drugdje sličan nama? ‘”, Kaže Phillips.

“Moje istraživanje sugerira da prvi put imamo znanstveno znanje i tehnološke mogućnosti da bismo realno započeli tražiti odgovore na ova pitanja.”

JWST će zaviriti u daleku prošlost promatrajući daleke galaksije i druge udaljene objekte u širem svemiru, pa čak i ako ne nađe odmah vanzemaljske životne dizajne, pomoći će čovječanstvu da odgovori na druga temeljna pitanja o podrijetlu i prirodi svemira.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Loše vijesti s požarišta u Osijeku: Na intervenciji gašenja požara ozlijeđena tri vatrogasca, jedan teže

"U gašenje požara odmah su angažirane sve snage, i gradski i županijski stožer, a sada je na terenu oko...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
14 ° C
15.4 °
13.8 °
82 %
0kmh
0 %
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
23 °
Pon
12 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9516
GBP
1,1553
CHF
1,0382
CNY
0,1322
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: