4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Zemlja ima “otkucaj srca” od 27,5 milijuna godina, ali ne znamo što je uzrok tome

Pročitajte još:

U posljednjih 260 milijuna godina dinosauri su dolazili i odlazili, Pangea se podijelila na kontinente i otoke koje danas vidimo, a ljudi su brzo i nepovratno promijenili svijet u kojem živimo.

Ali kroz sve to, čini se da je Zemlja zadržavala vrijeme. Novo istraživanje drevnih geoloških događaja sugerira da naš planet ima polagan, stabilan “otkucaj srca” geoloških aktivnosti svakih 27 milijuna godina ili tako nekako, piše ScienceAlert.

Ovaj puls skupljenih geoloških događaja – uključujući vulkanske aktivnosti, masovna izumiranja, reorganizacije ploča i porast razine mora – nevjerojatno je spor, ciklus katastrofalnih oseka i protoka od 27,5 milijuna godina. No, na našu sreću, istraživački tim napominje da imamo još 20 milijuna godina prije sljedećeg ‘pulsa’.

“Mnogi geolozi vjeruju da su geološki događaji vremenom slučajni”, rekao je Michael Rampino, geolog sa Sveučilišta New York i vodeći autor studije.

“Ali naša studija pruža statističke dokaze za zajednički ciklus, sugerirajući da su ti geološki događaji povezani i nisu slučajni.”

Tim je proveo novu analizu u dobi od 89 dobro shvaćenih geoloških događaja iz proteklih 260 milijuna godina.

Kao što možete vidjeti iz donjeg grafikona, neka od tih vremena bila su teška – s preko osam takvih događaja koji su se promijenili u svijetu grupirali su se u geološki malim vremenskim rasponima, tvoreći katastrofalni ‘puls’.

268346 web
(Rampino i sur., Geoscience Frontiers , 2021.)

“Ovi događaji uključuju vremena morskog i ne-morskog izumiranja, glavne oceano-anoksične događaje, kontinentalne erupcije bazaltnih poplava, oscilacije razine mora, globalne impulse magnetskog ploča i vremena promjena brzine širenja morskog dna i reorganizacije ploča,” tim piše u svom radu.

“Naši rezultati sugeriraju da su globalni geološki događaji općenito u korelaciji i čini se da dolaze u impulsima s temeljnim ciklusom od oko 27,5 milijuna godina.”

Geolozi već dugo istražuju potencijalni ciklus geoloških događaja. Još 1920-ih i 30-ih, znanstvenici iz tog doba sugeriraju da geološki zapis ima ciklus od 30 milijuna godina, dok su u 1980-ima i 90-ima istraživači koristili najbolje datirane geološke događaje u to vrijeme kako bi im pružili raspon duljina između “impulsa” od 26,2 do 30,6 milijuna godina.

Čini se da je sada sve u redu – 27,5 milijuna godina točno je tamo gdje bismo očekivali. Studija je krajem prošle godine od strane istih autora sugerirao da to 27,5 milijuna godina znak je kada masovna izumiranja dogoditi, previše.

“Ovaj je članak prilično dobar, ali zapravo mislim da je bolji rad o ovom fenomenu bio [rad Mullera i Dutkiewicza iz 2018.”, rekao je za ScienceAlert tektonski geolog Alan Collins sa Sveučilišta Adelaide, koji nije bio uključen u ovo istraživanje. .

Taj rad iz 2018. godine, dva istraživača sa Sveučilišta u Sydneyu , proučavao je Zemljin ciklus ugljika i tektoniku ploča, a također je došao do zaključka da je ciklus dug približno 26 milijuna godina.

Collins je objasnio da su u ovoj najnovijoj studiji mnogi događaji koje je tim gledao uzročni – što znači da jedan izravno uzrokuje drugi, pa su neki od 89 događaja povezani: na primjer, anoksični događaji koji uzrokuju izumiranje mora.

“Kad je ovo rekao,” dodao je, “čini se da je ta cikličnost od 26-30 milijuna godina stvarna i tijekom duljeg vremenskog razdoblja – također nije jasno što je temeljni uzrok tome!”

Druga istraživanja Rampina i njegovog tima sugeriraju da bi uzrok mogli biti udari kometa , a jedan istraživač svemira čak sugerira da je za to kriv Planet X.

Ali ako Zemlja doista ima geološki “otkucaj srca”, to bi moglo biti zbog nečega malo bližeg domu.

„Ovi ciklički impulsi tektonike i klimatske promjene mogu biti posljedica geofizičkih procesa vezanih za dinamiku tektonske ploče i zastora perja, ili možda alternativno tempom od strane astronomskih ciklusa povezane s pokretima Zemlje u Sunčevom sustavu i Galaxy”, napisao je istraživački tim u svojoj studiji.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.5 ° C
6.5 °
2.1 °
92 %
0.5kmh
75 %
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
6 °
Čet
4 °
Pet
6 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5556
USD
7,1634
GBP
8,8101
CHF
7,6448
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: