fbpx
22.2 C
Zagreb
Srijeda, 16 lipnja, 2021

Zemlja sadrži zakopane dijelove vanzemaljskog svijeta, morate vidjeti ovu snimku!

Pročitajte još:

Ako biste zavirili duboko ispod Zemljine kore, primijetili biste dvije divovske mrlje kamenja kako poput par ruku prekrivaju jezgru planeta.

Izvor tih misterioznih formacija veličine kontinenta – jedna ispod Tihog oceana, druga pod Afrikom – zbunjuje geologe četiri desetljeća. Neki su stručnjaci sugerirali da su masivne stijene fragmenti tektonskih ploča koji su zarobljeni ispod njihovih kolega.

No, prema novim istraživanjima , njihovo podrijetlo može biti onostrano.

Skupina znanstvenika sa državnog sveučilišta u Arizoni sugerirala je da su mrlje ostaci “planetarnog embrija veličine Marsa” po imenu Theia, koji je Zemlju pogodio prije 4,5 milijardi godina. Smatra se da je udarac pretvorio Zemljinu površinu u more vatrene magme i doveo do ispuštanja dovoljno planetarnih ostataka da stvori Mjesec.

Qian Yuan, vodeći istraživač koji stoji iza nalaza, proučava geodinamiku na ASU. Smatra da su nakon drevnog sudara dijelovi Theia možda potonuli i sačuvali se duboko u plaštu naše planete – polučvrstom sloju između Zemljine kore i jezgre, rekao je.

Ti su dijelovi “milijuni puta veći od Mount Everesta u smislu obujma”, rekao je Yuan za Insider.

Gusta područja do 621 milju visine
Geolozi su otkrili ove komade – njihov je tehnički naziv velike provincije male brzine smicanja – slanjem seizmičkih valova dolje na planet. I pod Afrikom i pod Tihim oceanom brzina ovih seizmičkih valova usporila je do puzanja, što upućuje na područje stijena gušće od njegove okoline. Donja animacija, temeljena na analizi iz 2016. godine , prikazuje veličinu ovih područja.

Prema Yuanu, ove mrlje su između 1,5 i 3,5% gušće od ostatka Zemljinog plašta i vruće.

Da je planet Theia bio bogat željezom i vrlo gust, pokazali su Yuanovi modeli, svi njegovi dijelovi koji su se odlomili kad su pogodili Zemlju utonuli bi duboko u plašt našeg planeta. Tamo su se mogli nakupljati neometano, umjesto da se umiješaju u ostatak plašta.

Također je moguće da se gušći dijelovi zemljine kore utonuli u plašt i pridružili im se, pridonoseći rastu mrlja s vremenom, rekao je Yuan.

Shvatili od čega su izrađene ove ploče. Njihovi najdublji dijelovi nalaze se na 1800 milja pod našim nogama, u dijelu plašta koji je najbliži Zemljinoj vanjskoj jezgri. Visoki su 1.000 kilometara i dva do tri puta širi nego što su visoki.

No, znanstvenici su shvatili da su perjanice vruće stijene i magme s nekih islandskih i samoanskih vulkana dolazile iz tih mrlja . Analizirajući sastav ove magme, istraživači mogu steći uvid u sastav tih tajanstvenih zakopanih komada. Prema studiji iz 2019. godine , neki elementi u vulkanskim perjanicama sežu prije oko 4,5 milijardi godina – kada je Theia navodno pogodila Zemlju

Kad se planeti sudare

Ideja da je utjecaj između malene planete i Zemlje pomogao u stvaranju Mjeseca postoji već više od 45 godina. Ali problem s tom hipotezom je taj što znanstvenici nisu pronašli nikakve dokaze o postojanju Theie.

Studija iz 2016. godine sugerirala je da je to zato što su se Zemljine i Theine jezgre stopile zajedno. Druga ideja, iznesena 2018. godine, kaže da su, kad su se planeti sudarili, obje bile “gotovo potpuno isparene”, rekao je Yuan. Prema tom razmišljanju, Zemlja je postala brzo okrećuća masa rastopljene i isparene stijene zvane synestia, a zatim se srušila natrag u rastaljeni planet . Dio te vrteće mase postao je mjesec, a Theia više nije bilo.

Treća teorija – prema Yuanu nazvana “pogodi i pobježi” – jest da je Theia samo pogledala sa Zemlje, a komadići jedne planete ili dijelovi s obje zajedno kombinirali su tvoreći mjesec. No, mjesečev sastav gotovo se točno podudara sa Zemljinim, što sugerira da sadrži vrlo malo Theia.

Nova Yuanova otkrića, koja će uskoro biti objavljena u časopisu Geophysical Research Letters, konačno će možda pružiti dokaz da je Theia bila u našem Sunčevom sustavu prije milijarde godina.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

SKANDAL NA DERBIJU EURA: Zamalo tragedija na utakmici Njemačke, nespretni padobranac mogao teško nastradati

Nevjerojatna scena prije početka utakmice između Francuske i Njemačke - čovjek s padobranom sletio je na teren! Svi su čekali...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.3 ° C
21.6 °
17.7 °
68 %
2.1kmh
0 %
Sri
30 °
Čet
30 °
Pet
32 °
Sub
32 °
Ned
34 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,4895
USD
6,1766
GBP
8,6984
CHF
6,8705
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: