13.6 C
Zagreb
Subota, 15 lipnja, 2024

Zemlji prijeti katastrofa ‘već 2025.’ budući da novi dokazi ukazuju na klimatski kolaps

Zemlja bi mogla biti na rubu katastrofalnog klimatskog kolapsa s katastrofom koja prijeti 'već 2025.', prema novom izvješću koje upozorava na porast razine mora u Atlantiku

Pročitajte još:

Zemlja je na rubu katastrofe koja bi se mogla dogoditi “već 2025.”, s novim dokazima koji podupiru klimatski kolaps ovog desetljeća.

Struje u Atlantskom oceanu mogle bi donijeti toplije temperature u tropske krajeve, zauzvrat pojačavajući vruće valove Europe u nešto daleko gore.

Te visoke temperature, koje su već izazvale pustoš u Grčkoj u posljednjih nekoliko tjedana, mogle bi se zagrijati još više i mnogo prije nego što su znanstvenici isprva mislili.

Nova studija provedena na Atlantic Meridional Turning Circulation (AMOC) i objavljena u časopisu Nature Communications pokazala je da toplija strujanja idu prema sjeveru, a voda tone dok se hladi.

To bi moglo uzrokovati ponavljajući ciklus u kojem se zagrijana voda hladi, tone i zatim ponovno zagrijava uz gušći i slaniji osjećaj.

Količina vode se također povećava, s grenlandskim ledenim pokrivačem koji se topi u Atlantiku, uzrokujući poremećaj ukupne temperature oceana i promjene u AMOC ciklusu, izvještava Metro.

Međuvladin panel za klimatske promjene prethodno je predvidio da će AMOC sustav biti prekinut u sljedećem stoljeću, ali nova studija kaže da će se potpuni ili djelomični kolaps sustava “najvjerojatnije” dogoditi mnogo ranije.

Stručnjaci su upozorili da bi do toga moglo doći već 2025., a boffini su upozorili na razorne učinke koje bi izazvala diljem svijeta samo nekoliko desetljeća nakon početnog kolapsa.

Znanstvenici vjeruju da bi Ujedinjeno Kraljevstvo bilo jako pogođeno promjenama, s oštrijom potražnjom za slatkom vodom za piće i poljoprivredu.

Profesor Sveučilišta u Kopenhagenu Peter Ditlevsen, glavni autor novog izvješća, rekao je da je “prilično uznemiren” rezultatima.

Drugi pak tvrde da test nije bio pouzdan jer se oslanja na metode i modeliranje neizravnih mjera i promjena tijekom prethodnih 70 godina.

No profesor Ditlevsen je uzvratio, rekavši: “Prilično smo sigurni da je poremećaj koji radimo s emisijama stakleničkih plinova najvažniji pojedinačni uzrok.”

Profesorica Penny Holliday, voditeljica morske fizike i cirkulacije oceana u Nacionalnom oceanografskom centru u Southamptonu, rekla je da su predviđanja “velikog utjecaja, male vjerojatnosti”.

Govoreći o studiji, rekla je: “Oni opisuju mogućnost kolapsa Amoca u roku od nekoliko godina kao ‘zabrinjavajuću’, a dokaze kao nešto što ne bismo trebali zanemariti.

“Teško je ne složiti se s tim.”

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
magla
13.6 ° C
14.9 °
10.8 °
89 %
1kmh
4 %
Sub
28 °
Ned
27 °
Pon
30 °
Uto
32 °
Sri
35 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9310
GBP
1,1861
CHF
1,0370
CNY
0,1285
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: