18.2 C
Zagreb
Utorak, 30 travnja, 2024

Crna Gora vrije zbog Joanikija, izbili žestoki sukobi s policijom: ‘Četničku vam je***o majku’

Pročitajte još:

Crnogorski domoljubi – komiti, od jutros se skupljaju u Cetinju, sukobili su se s policijom, bacali kamenje i digli barikade, a probili su već dva policijska kordona

Tenzije u Crnoj Gori uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju i dočeka patrijarha Porfirija u Podgorici došle su do usijanja. Na Cetinju su raspoređene dobro opremljene policijske snage, a stigla su i oklopljena vozila, kao i policijske jedinice opremljene za razbijanje demonstracija, tzv. kornjače.

Pored kamenja koje blokira put na ulazu u Cetinje, sudeći po društvenim mrežama, nove barikade su napravljene od automobilskih guma.

Oko Cetinjskog manastira je raspoređene su jake policijske snage. Prosvjednici su, kako javljaju mediji u Srbiji, probili dva kordona. Policiju su gađali raznim predmetima, a ona im je odgovorila bacanjem suzavca.

Prosvjednici su u jednom trenutku svećenicima i predstavnicima Srpske pravoslavne crkve skandirali: “Što ste na nas digli hajku, četničku vam je**mo majku”.

Prosvjedi su organizirani kao znak neslaganja sa sutrašnjim ustoličenjem mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju.

Iz SPC-a je televiziji Crne Gore priopćeno da nemaju namjeru ustoličenje izmjestiti s Cetinja.

U Podgoricu je popodne stigao patrijarh srpski Porfirije, a svečani doček za njega se priređuje avečer u Hramu Hristovog vaskrsenja u glavnom gradu Crne Gore, gdje se očekuje prisustvo nekoliko tisuća vjernika SPC-a.

Crnogorski ministar unutarnjih poslova Sergej Sekulović pozvao je na smirivanje napetosti uoči nedjeljnog ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve (SPC) na Cetinju i prosvjeda crnogorskih domoljuba koji traže da se taj obred premjesti na neko drugo mjesto.

SPC je najavila da će se vjerski čin ustoličenja mitropolita Joanikija održati u Cetinjskom manastiru u nedjelju. Radi smirivanja napetosti i izbjegavanja sukoba vjernicima su poručili da ne dolaze na Cetinje, a vjerski će se obred održati isključivo u prisustvu svećenika i patrijarha SPC Porfirija koji će u subotu svečano biti dočekan u Podgorici.

‘To je provokacija’
Crnogorski domoljubi namjeru SPC da vjerski obred ustoličenja održe baš u crnogorskoj povijesnoj i vjerskoj prijestolnici Cetinje vide kao čin provokacije i omalovažavanja Crnogoraca, te u izjavama za medije jasno ističu da neće dopustiti da se to dogodi.

“Ništa nije vrijedno ljudskih života, pogotovo ne zbog političkih razlika. Sve ćemo učiniti da skupovi prođu mirno, vjerujte nam na riječ”, napisao je ministar Sekulović na Twitteru.

On je u petak nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost izrazilo zabrinutost zbog postojećih napetosti te građanima poručio da će crnogorska policija čuvati ustavna prava i slobode stanovnika.

Nešto ranije video porukom obratio se i crnogorski premijer Zdravko Krivokapić koji je pozvao sve crnogorske građane da ne nasjedaju na provokacije, ističući da će država svima zajamčiti sigurnost.

Krivokapić je za izazivanje tenzija optužio pojedine, kako je rekao, “političko-kriminalne strukture koje strahuju od reformi u crnogorskom pravosuđu”.

Sporno mjesto ustoličenja
“Kao premjer Crne Gore dužan sam upozoriti sve časne i poštene crnogorske građane da ne nasjedaju na manipulacije onih koji su radi osobne koristi i privilegija spremni i rođenu braću gurnuti u sukob”, rekao je Krivokapić.

Nešto ranije predsjedništvo Demokratske stranke socijalista Mila Đukanovića pozvalo je SPC da, ako želi mir u Crnoj Gori, izmjesti ustoličenje mitropolita Joanikija iz Cetinjskog manastira i taj vjerski čin održi u nekom drugom hramu izvan stare crnogorske prijestolnice.

Najavljeno je da će svi zastupnici DPS-a prisustvovati prosvjedima na Cetinju a mogućnost priključenja ranije je najavio i sam predsjednik Crne Gore.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.9 ° C
17.7 °
12.1 °
69 %
0kmh
0 %
Uto
25 °
Sri
21 °
Čet
23 °
Pet
14 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: