4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Nizozemski ginekolog umjetno oplodio 21 pacijenticu svojom spermom: ‘Bojimo se da ima još djece…’

Pročitajte još:

Ovo je treći liječnik za plodnost u Nizozemskoj za kojeg je utvrđeno da je koristio vlastitu spermu tijekom liječenja neplodnosti

Pokojni ginekolog otac je 21 djeteta, a smatra se kako bi taj broj mogao biti još veći, nakon što je koristio vlastitu spermu kako bi pomogao budućima roditeljima za liječenje neplodnosti, otkriva istraga.

Jos Beek je radio u bolnici Elisabeth u Leiderdorpu, sada dio bolnice Alrijne, između 1973. i 1998., a umro je 2019. godine, javlja Nos.

Parovi koje je Beek liječio vjerovali su da on prilikom tretmana koristi spermu anonimnih darivatelja. Bolnica Alrijne priopćila je kako ne vjeruje da je Beek ikome od njih rekao pravu istinu.

Pronađena podudaranja između Beekove i DNA 21 djeteta
Skandal je otkriven nakon što je organizacija koja nalazi biološke roditelje za one koji su rođeni nakon umjetne oplodnje putem sperme darivatelja pronašla podudaranja između Beekove i DNA 21 djeteta čije su majke bile pacijentice njegove klinike između 1973. i 1986. godine.

Beek je treći liječnik za neplodnost u Nizozemskoj za kojeg je utvrđeno da je koristio vlastitu spermu tijekom liječenja neplodnosti, piše The Guardian.

U listopadu 2020. DNA testovi su otkrili da je ginekolog Jan Wildschut, koji je preminuo 2009., biološki otac 17 djece. Prethodne godine otkriveno je da je liječnik Jan Karbaat koristio vlastitu spermu i pritom napravio 49 djece.

“Izgleda da je ovaj liječnik donirao vlastitu spermu”
“Izgleda da je ovaj liječnik donirao vlastitu spermu i koristio je za oplodnju pacijentica koje su očekivale tretman spermom anonimnih darivatelja. Kada je ginekolog bio aktivan, gotovo da nije bilo propisa o programima liječenja neplodnosti. Polje je još uvijek bilo u povojima”, priopćili su iz bolnice Alrijne.

“Želimo naglasiti da je situacija sada potpuno drugačija. Koristimo se nacionalnim protokolima i funkcioniramo prema dosljednim i primjerenim principima. Revizije redovito vrše kontrolu našeg rada”, dodaje se u priopćenju.

Prema zakonu koji je stupio na snagu 2004. godine, ljudi u Nizozemskoj imaju pravo znati identitet svojih bioloških roditelja nakon što navrše 16 godina.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.5 ° C
6.5 °
2.1 °
92 %
0.5kmh
75 %
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
6 °
Čet
4 °
Pet
6 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5556
USD
7,1634
GBP
8,8101
CHF
7,6448
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: