6.8 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

SAD donirao Hrvatskoj dva Black Hawka: Dolaze rastavljeni u kutijama, bit će na Plesu

Pročitajte još:

Iako je odluku o nabavi Vlada donijela još u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića – još nisu počeli radovi na izgradnji hangara u Lučkom, gdje bi trebali biti smješteni

UHrvatsku danas ujutro stižu dva Black Hawk helikoptera, javlja HRT, a riječ je o donaciji SAD-a vrijednoj 50-ak milijuna dolara.

Helikopteri, kako je objavila Nova TV, dolaze rastavljeni i u kutijama. Privremeno će biti smješteni na Plesu. Iako je odluku o nabavi Vlada donijela još u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića – još nisu počeli radovi na izgradnji hangara u Lučkom, gdje bi trebali biti smješteni. Tek su nedavno odabrani izvođači, iako je američka vlada prije tri godine donijela odluku o donaciji helikoptera.

Prije koji mjesec se šuškalo, kako je tada objavio tjednik Express, da SAD odbija isporučiti helikoptere dok ne budu osigurani uvjeti za njihov prijam. Takav tijek događaja bio bi očekivan jer bez odgovarajućeg smještaja letjelica nema ni garancija američkog proizvođača (Lockheed Martin-Sikorsky) za servisiranje i održavanje.

Sama garancija podrazumijeva određene zahtjeve proizvođača koji se tiču održavanja i čuvanja helikoptera. UH-60 Black Hawk ipak nije robusni ruski Mi-171 ili Mi-8, koji se cijelu zimu može držati na otvorenom, s rotorima pod ceradom.

Još dva takva helikoptera Hrvatska će kupiti i za njih izdvojiti stotinjak milijuna dolara.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
7.6 ° C
8.3 °
6.1 °
88 %
1.5kmh
40 %
Čet
8 °
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: