fbpx
25 C
Zagreb
Četvrtak, 29 srpnja, 2021

Novo istraživanje na 70.000 pacijenata: Jedna od dvije osobe s teškim covidom razvije druge tegobe

Pročitajte još:

Jedna od dvije osobe hospitalizirane zbog teškog oblika covida-19 razvije druge zdravstvene tegobe, doznaje se u petak iz istraživanja kojim je bilo obuhvaćeno više od 70.000 pacijenata u 300 britanskih bolnica.

Autori studije, objavljene u časopisu The Lancet, tvrde da su rezultati do kojih su došli pokazali da se najčešće komplikacije uslijed teškog oblika covida-19 odnose na bubrege i pluća pacijenta.

No, također se često pojave i neurološki i kardiovaskularni poremećaji.

Učestalost komplikacija kod teško oboljelih od novog koronavirusa je velika čak i među mladima, koji su do tada bili “zdravi pacijenti”, s 27 posto njih od 19 do 29 godina koji razviju komplikacije te 37 posto njih od 30 do 39 godina koji razviju barem jednu komplikaciju nakon hospitalizacije zbog covida-19.

“Ovo istraživanje proturječi dosadašnjem narativu da je covid-19 opasan samo za ljude s komorbiditetima i starije”, kazao je jedan od autora studije, profesor Calum Semple, sa sveučilišta u Liverpoolu.

“Ozbiljnost bolesti na prijemu u bolnicu je naznaka komplikacija čak i u mlađih odraslih ljudi, stoga prevencija razvoja dodatnih zdravstvenih tegoba zahtjeva primarnu strategiju sprečavanja bolesti, tj, cijepljenje”, dodao je.

Rezultati istraživanja također pokazuju da su komplikacije češće kod muškaraca nego kod žena te nešto učestalije kod crnaca nego bijelaca.

Nakon teškog covida i otpuštanja iz bolnice, jedan od troje pacijenata nije se mogao brinuti sam o sebi, bez obzira na dob, rasu ili spol.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Sada je i službeno: Davor Šuker više nije predsjednik HNS-a

Na skupštini HNS-a Davor Šuker jednoglasno je smijenjen, a na mjestu predsjednika zamijenit će ga Marijan Kustić. Kustić je bio...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
26.7 ° C
27.1 °
22.7 °
57 %
1kmh
0 %
Čet
25 °
Pet
35 °
Sub
36 °
Ned
35 °
Pon
30 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5041
USD
6,3548
GBP
8,7731
CHF
6,9148
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: