fbpx
25 C
Zagreb
Petak, 30 srpnja, 2021

Šokantno otkriće o koroni: SARS-CoV – 2 gena mogla bi se integrirati u ljudski gen, kaže kontroverzna studija

Pročitajte još:

Kontroverzna studija pokazala je mogućnost da bi se genetski materijal iz SARS-CoV-2 – virusa koji uzrokuje COVID-19 – mogao integrirati u naš genom. Članak objavljen u Zborniku Nacionalne akademije znanosti (PNAS) možda pruža objašnjenje zašto ljudi koji su se oporavili od COVID-19 i dalje mogu pozitivno testirati na virus mjesecima kasnije. Također se temelji na nalazima vrlo osporavanog pretiska istih autora koji je objavljen u prosincu 2020.

Spomenuti je pretisak primio prilično sumnjičavosti unutar znanstvene zajednice, a mnogi su ga označili ‘opasnim’ zbog straha da bi mogao izazvati zabrinutost da bi cjepiva na bazi glasnika RNA (mRNA) mogla promijeniti ljudsku DNK. Autori su, međutim, naglasili da niti jedan rezultat – pretisak ili PNAS – to ne sugerira.

Naknadni pretisci drugih istraživača otkrili su rupe u korištenoj metodologiji; jedan je pretisak ilustrirao da je integracija virusne DNA izviještena u studiji vjerojatno uvedena samom tehnikom koja se koristi za njezino otkrivanje, a zapravo nije bila istinska integracija obrnutom transkripcijom – proces sintetiziranja DNA iz RNA predloška – kao izvorno predloženo.

Rudolf Jaenisch i dr. Richard Young, profesori biologije s Instituta Whitehead i Massachusetts Institute of Technology, koji su vodili rad, priznali su i suprotstavili se tim kritikama . Tim je koristio tri različite tehnike sekvenciranja kako bi utvrdio može li se SARS-CoV-2 RNA integrirati u ljudski genom u kulturi, obrnutom transkripcijom, a sva tri pristupa pronašla su dokaze da je to moguće. DNA kopije virusne RNA bile su prisutne u genomu stanica domaćina i utvrđeno je da su integrirane mehanizmom posredovanim putem LINE1. LINE-1 elementi čine 17 posto ljudskog genoma i su genetske sekvence koje kodiraju reverznu transkriptazu, enzim odgovoran za reverznu transkripciju.

Iako se čini da ovi rezultati podupiru izvornu hipotezu da se fragment DNA SARS-CoV-2 može integrirati u ljudski genom obrnutom transkripcijom, treba spomenuti da je u približno 30 posto integrirane virusne DNK nedostajalo LINE-1 mjesto za prepoznavanje. Stoga je moguće da je druga metoda odgovorna za integraciju.

Što se tiče kliničke važnosti ovih nalaza, dokazi o integraciji kod pacijenata tek se trebaju vidjeti. Međutim, tim je izvijestio o integraciji SARS-CoV-2 u tkivo živih i obduciranih bolesnika s Covidom-19.

“Važno je da se takvi himerni prijepisi otkrivaju u tkivima koja potječu od pacijenta”, istaknuli su. “Naši podaci sugeriraju da je u nekim tkivima pacijenta većina svih virusnih transkripata izvedena iz integriranih sekvenci. Naši podaci pružaju uvid u posljedice infekcija SARS-CoV-2 koji mogu pomoći objasniti zašto pacijenti mogu nastaviti s reprodukcijom virusne RNA nakon oporavka.”

Potrebna su daljnja istraživanja učinka koji bi potencijalna integracija mogla imati na tijek bolesti, kao i implikacija koje bi to moglo imati na druge RNA viruse koji uzrokuju bolesti, poput virusa denge i gripe, piše IFLScience.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Sada je i službeno: Davor Šuker više nije predsjednik HNS-a

Na skupštini HNS-a Davor Šuker jednoglasno je smijenjen, a na mjestu predsjednika zamijenit će ga Marijan Kustić. Kustić je bio...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
23.2 ° C
24.4 °
19.3 °
68 %
0kmh
0 %
Pet
35 °
Sub
36 °
Ned
35 °
Pon
30 °
Uto
21 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5041
USD
6,3548
GBP
8,7731
CHF
6,9148
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: