30.8 C
Zagreb
Petak, 19 srpnja, 2024

Stručnjaci objašnjavaju: Covid će vjerojatno postati endemska bolest

Pročitajte još:

Prema mišljenjima stručnjaka u skorijoj budućnosti COVID-19 smatrat ćemo endemskim virusom te ćemo ga percipirati kao gripu i nešto sasvim uobičajeno

Ovaj virus može postati samo još jedan endemski virus u našim zajednicama i ovaj virus možda nikada neće nestati – rekao je Michael Ryan, izvršni direktor WHO-ovog Programa za hitne slučajeve u zdravstvu.

Slično su nekoliko mjeseci kasnije, u studenom 2020., komentirali i zdravstveni dužnosnici u SAD-u.

“Moramo planirati da ćemo možda nad ovim morati stalno imati kontrolu. To može biti nešto što postaje endemično”, rekao je tada vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci.

U Portugalu se to već događa?

Wall Street Journal (WSJ) piše kako je covid u Portugalu već postao endemski, a razlog tome je što ta zemlja ima najvišu stopu procijepljenosti protiv koronavirusa u Europi.

Iako je delta varijanta poharala Portugal početkom 2021., zemlja se sada nalazi u “prijelaznom razdoblju” iz pandemije u endemiju, navodi Health.

“Nitko nikada neće zaboraviti prošli siječanj, ali sada je covid endemski i moramo naučiti živjeti s tim virusom. Cijepili smo gotovo cijelu populaciju, a virus još uvijek cirkulira, što pokazuje da neće nestati”, rekla je za WSJ Maria Mota, izvršna direktorica lisabonskog Instituta za molekularnu medicinu.

Što je endemska bolest?

Trenutno se covid-19 još uvijek smatra pandemijom (širenje infekcijske bolesti u širokim zemljopisnim regijama, kontinentalnih ili globalnih razmjera).

“Pandemija je kada postoji ogroman, eksponencijalni rast zaraza. Broj infekcija raste velikom brzinom i svakoga dana imamo veći rast slučajeva nego dan ranije”, rekao je liječnik Perry N. Halkitis, dekan fakulteta Rutgers School of Public Health.

Endemska bolest je na drugom kraju tog spektra. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da se endemski “odnosi na stalnu prisutnost i/ili neuobičajenu prevalenciju bolesti ili infektivnog agensa u populaciji unutar nekog geografskog područja”. Endemsko ne znači nužno nisku razinu infekcija, već razinu koja tijekom određenog vremenskog razdoblja ostaje relativno konstantna.

“Endemska bolest znači da će postati dio uobičajene skupine virusa koje viđamo praktički na godišnjoj bazi”, rekao je virolog i mikrobiolog Pedro Piedra sa sveučilišta Baylor College of Medicine. Sezonska je gripa primjer endemske bolesti, pojavljuje se svake godine tijekom određenog vremenskog razdoblja. Kada je virus ili bolest endemska, njene razine su tijekom godine konstantne, ali se mogu povećati tijekom određenog doba godine.

Kada bi covid mogao postati endemski?
Vrlo je teško predvidjeti kada bi covid-19 mogao postati endemski, pogotovo zato što ne postoji neka jasno određena granica kada cirkulacija nekog virusa prelazi iz pandemije u endemiju.

No dobar pokazatelj je reprodukcijski broj R, odnosno matematički prikaz širenja virusa. Reprodukcijski broj prikazuje koliki će broj ljudi zaraziti inficirana osoba.

Prema studiji objavljenoj u časopisu američkog CDC-a Emerging Infectious Diseases iz srpnja 2020., srednja vrijednost R za covid-19 bila je otprilike 5.7, što znači da je svaka osoba zaražena koronavirusom mogla inficirati oko pet ili šest drugih ljudi.

Od tada se reprodukcijski broj R u SAD-u i drugdje u svijetu smanjio.

“Što je viši R, to znači da se bolest brže širi. Kada raste broj slučajeva, raste i reproduktivni broj”, rekao je Halkitis te dodao da se R može razlikovati od regije do regije.

“Ako se reprodukciji broj drži stabilno na ili ispod jedan, to može signalizirati da covid-19 prelazi u endemski status”, kazao je Halkitis. Zapravo, on smatra da je covid već postao endemska bolest u SAD-u, odnosno da će nastaviti postojati u određenim područjima i neće u potpunosti nestati.

“Smatram da je covid-19 već sada endemski”
Stručnjak za zarazne bolesti Amesh A. Adalja sa sveučilišta Johns Hopkins također smatra da je covid već postao endemski u SAD-u.

“Smatram da je covid-19 već sada endemska bolest. To znači da se radi o virusu koji će ostati prisutan i kojem ćemo se morati prilagoditi. Radi se o virusu koji je bio predodređen da bude endemski – jedini aspekt koji će se promijeniti tijekom vremena je njegova sposobnost da ugrozi kapacitete bolnica”, kazao je A. Adalja.

Virolog Piedra, međutim, nije baš toliko uvjeren da je covid prešao u endemsku bolest.

“Još uvijek imamo puno građana koji se mogu razboljeti. Ako nastavimo imati valove tijekom cijele godine, a ne samo jednom godišnje, nismo stigli na razinu endemije”, smatra Piedra i dodaje da “treba postojati temeljni imunitet”, bilo putem procijepljenosti ili putem preboljenja, da bi se virus održavao na konstantnoj razini.

“Ako se svi cijepimo, možemo spriječiti dolazak sljedećeg vala”, rekao je Piedra.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

Baby Lasagna poželio sreću Vatrenima u dresu hrvatske nogometne reprezentacije

BABY LASAGNA na Facebooku je poželio sreću Vatrenima, koji danas igraju protiv Španjolske. Glazbenik je pozirao u dresu hrvatske...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
30.6 ° C
30.8 °
29.1 °
51 %
4.1kmh
0 %
Pet
35 °
Sub
27 °
Ned
33 °
Pon
34 °
Uto
33 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9237
GBP
1,1854
CHF
1,0274
CNY
0,1270
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: