8.9 C
Zagreb
Petak, 1 ožujka, 2024

Velika hrvatska sramota! Tri strankinje došle u Modrićev rodni kraj zašto nema ni spomena Luki Modriću?

Hoće li vrijednost Luke Modrića konačno shvatiti i zemlja koja živi upravo od turizma?

Pročitajte još:

Na pustoj velebitskoj padini, koja je od rata prijetila i minama, razrušena kuća na osami odavno je turistička znamenitost. U cestarskoj kući, gdje mu je djed bio cestar, rođen je jedan od najboljih nogometaša svih vremena – Luka Modrić.

Tri mlade Kineskinje, koje su prije nekoliko dana potpuno okićene rekvizitima hrvatske reprezentacije došle u Zaton Obrovački, pitale su se hoće li ulaznice za razgledavanje rodne kuće Luke Modrića kupiti na licu mjesta ili preko interneta. A kada su došle, vidjele su da kuću koja je razrušena u ratu, mogu slobodno i besplatno obići.

Luka je navratio s ocem prije dvije godine, a turisti ne navraćaju samo kad cestu Maslenica – Zaton Obrovački ne zatvori bura.

“Ja njemu kao dođem ujna. Turisti kad dođu oni samo traže Luku Modrića, gdje se rodio. Ja samo kažem još sam dva kilometra i prva kuća, to ti je Lukina. Tu se Luka rodio”, govori Manda Modrić iz Zatona Obrovačkog.

Tri Kineskinje, koje su prije utakmice Hrvatska – Armenija htjele obići rodni kraj Luke Modrića angažirale su turističku agenciju za cijelu turu.

“Itekako ima potencijala zato što nas gosti gotovo svakodnevno pitaju za našeg Luku Modrića koji je jedan od najprepoznatljivijih brend osoba ne samo u Hrvatskoj, nego i šire. Konkretno kod priče o Luki Modriću je zanimljiv njegov život, djetinjstvo koje često čak gosti prethodno prouče”, govori Vlatka Pehar, turistička vodičica iz Zadra.

Ali da je poznati nogometaš rođen u Obrovcu, nigdje nema ni najmanjeg spomena, kao ni u Zadru gdje je živio od 6. godine, odrastao i počeo igrati nogomet.

“Ja isto radim s turistima, tako da dosta pitaju za Luku Modrića, ali nema nigdje. Što bi trebalo napraviti? Pa neku bistu isprid Hotela Iž gdje je trenirao, vježbao. Možda mural”, govori Damir Vanjak.

“Cijela Europa je ispod njega. Više vrijedi njegova desna noga, nego cijela Hrvatska”, kaže Silvio Juranović iz Zadra.

“Poznat je na cijelom svitu, pa sad ne znam koliko bi se tu tribalo potrudit da to bude tu hit”, kaže Tea Mandić.

A ako gledamo druge, onda je brend Christiana Ronalda na njegovoj rodnoj Madeiri itekako iskorišten. Postavili su mu bistu, otvorili muzej, nazvali gradski trg po njemu, ali i zračnu luku. U Zadru će Luka Modrić prvo spomen mjesto dobiti u novouređenom hotelu na zadarskoj Voštarnici

U apartmanu 105 nekadašnjeg Hotela Iž, u kojem su bile smještene izbjeglice i prognanici, 10 je godina živjela obitelj Modrić. U ovoj ovdje sobi je živio Luka Modrić i u novopreuređenom hotelu uskoro će se moći iznajmiti i njegova soba.

Na stadionu na Stanovima, gdje je napravio prve nogometne korake turisti se mogu slikati tek pred zatvorenim vratima. Profesor Bajlo koji je otkrio talent malog Modrića i doveo ga u klub sjeća se kako je rado školi nogometa darovao 50 tisuća maraka sportske opreme kad je potpisao za Real.

“Cijeli svijet ga poznaje, po Luki se i Hrvatska prepoznaje u nekim zemljama. Sigurno da bi tu trebao biti neki fun shop ili nešto napraviti da ljudi koji dolaze mogu obići i vidjeti da sutra kažu kao ja kad sam rekao: Bio sam na Bernabeu”, govori Josip Bepo Bajlo, prvi trener Luke Modrića.

“Može se na milijun načina napraviti nešto po tom pitanju jer u cijelom svijetu se zna tko je Luka Modrić, a kad turisti dođu u Zadra nemaju gdje kupiti suvenir. Najbolje bi bilo da se na Stanovima napravi nešto”, poručuje Dragan Župan, nogometaš iz Zadra.

Možda vrijednost Luke Modrića konačno shvati i zemlja koja živi upravo od turizma, pa Zadar i okolica postanu mjesto na koje se ciljano dolazi baš zbog nogometnog velikana.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Doznajemo: Hrvoje Vojković priznao sve, pušten je na slobodu

Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva, koji je danas uhićen pod sumnjom EPPO-a da je od 2020. do 2022. pokušao...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
11.1 ° C
12.2 °
7.1 °
84 %
2.1kmh
20 %
Pet
11 °
Sub
14 °
Ned
17 °
Pon
15 °
Uto
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9224
GBP
1,1677
CHF
1,0436
CNY
0,1282
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: