20.5 C
Zagreb
Utorak, 7 svibnja, 2024

45 DANA TOMAŠEVIĆEVE VLASTI: Mijenja se paradigma “Bandićevog Zagreba”

Pročitajte još:

Na prvoj sjednici Gradske skupštine 15. srpnja očekuje se reorganizacija uprave i spajanje niza odjela s ciljem ušteda i kadrovskih promjena

Posljednja stvar koja je u javnost kao najava izašla iz ureda novog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića jest ona o ukidanju, odnosno stavljanju moratorija na mjeru roditelja-odgojitelja, čime bi se ukinula mjera financiranja osoba bez zaposlenja s troje i više djece. No, to je tek jedna od promjena koju nova vlast u Gradu Zagrebu priprema u prvih 45 dana od preuzimanja vlasti, a dio tih novosti dobit će svoju formalnu potvrdu na prvoj radnoj sjednici Gradske skupštine koja će se održati 15. srpnja i na kojoj se očekuje reorganizacija uprave i spajanje niza odjela, s ciljem ušteda i kadrovskih promjena nakon Bandićeve ere.

Do početka rujna očekuje se i usvajanje rebalansa proračuna, čime će se bitno promijeniti prioriteti gradske uprave već do kraja ove godine, i praktički definirati novi projekti važni novoj vlasti, te će se slobodno moći reći da je Tomaševićeva ekipa u prvih sto dana vlasti bila spremna ostvariti najveći dio svojih predizbornih obećanja.

Mjeru roditelja-odgojitelja uveo je pokojni gradonačelnik Milan Bandić. Iako zvuči kao socijalna mjera za obitelji slabog imovinskog stanja, nova vlast je smatra ispolitiziranom i štetnom, jer je u metropoli postalo isplativije rađati djecu i potom primati socijalnu pomoć u visini minimalne plaće. Broj ljudi koji koriste ovu mjeru neće se smanjivati, ali će se onemogućiti priljev novih korisnika, a plan je i provjeriti što kažu zakoni, kako bi ta mjera, naposljetku, zamrla.

Već otprije se zna kako će broj gradskih ureda biti smanjen sa 27 na 16. Najzvučnije je ukidanje Ureda za branitelje te Ureda za upravljanje u hitnim situacijama. Oba će biti pripojena drugim uredima, od 1. studenoga, kada bi odluka trebala stupiti na snagu.

Iako se u javnosti već komentira kako je i nova zagrebačka gradska vlast sklona na visoke pozicije imenovati sebi bliske ljude, prava provjera transparentnosti nove vlasti bit će upravo natječaji za pročelnike i za mjesta u Holdingu. Za to vrijeme, mediji su već kritizirali Tomaševića i Možemo! jer je za prvu skupštinu Holdinga na kojoj su izabrani nova uprava i Nadzorni odbor bila angažirana javna bilježnica koja je sestra Ratka Bajakića, člana savjeta Možemo! koji je na toj skupštini imenovan članom Nadzornog odbora Holdinga. Iz gradske uprave su potom izjavili kako prema zakonu o javnoj nabavi javnobilježničke usluge nisu predmet javne nabave, no ipak su dodali i da je ovaj angažman bio jednokratan.

Istovremeno, Možemo! se na terenu susreće s problemima jer se već suočio s gubitkom triju gradskih četvrti gdje je većina formirana bez ove stranke koja je na lokalnim izborima odnijela pobjedu. U Donjoj Dubravi, Podsljemenu i Sesvetama HDZ, Most, lista Vesne Škare Ožbolt i DP-a te stranke MB365 su se dogovarali i formirali većinu, što znači da se desnica po terenu počela konsolidirati i voditi zajedničku politiku kontra Možemo! i SDP-a. A to je samo dokaz da će Tomašević i Možemo!, osim ogromnog posla na vođenju izvršne vlasti i gradske uprave, jednako tako morati voditi računa i o političkom aspektu svog rada na razini mjesne samouprave, kako im se ne bi dogodilo da im kvartovske i mjesne razine blokiraju ili opstruiraju odluke odozgo, iz Gradske skupštine. Ima li Možemo! dovoljno ljudskog kapaciteta za taj posao, te naravno političkog iskustva za dominaciju i na gradskoj, ali i na mjesnoj razini, vidjet će se već do kraja ove godine. Prvi koraci nove vlasati su pravodobni i konkretni, no posla je toliko mnogo da je Možemo! tek na testu svoje kapacitiranosti za promjenu paradigme »Bandićeva Zagreba«.

“Tomašević je brzo reagirao, što su građani i očekivali, jer stanje koje je zatekao u Holdingu nije dopuštalo otezanje u promjeni njegovog vodstva. Pod ovom točkom moći će objasniti kakvo je stanje zatekao”, poručio je za Hinu predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović.

Osim toga, na prvoj skupštini Holdinga bila je angažirana javna bilježnikovica, koja je inače sestra člana savjeta Možemo i člana NO Holdinga, Ratka Bajakića. Iz gradske uprave su poručili kako se radilo o jednokratnom angažmanu te da javnobilježničke usluge nisu predmet javne nabave.

Na terenu, pak, drugačija je slika. Možemo! je izgubilo tri gradske četvrti (Donja Dubrava, Podsljeme i Sesvete) u kojima je vlast formirala oporba, odnosno HDZ, Most, DP, BM365 i lista Vesne Škare Ožbolt. To je jasan znak ujedinjenja desnice i vođenja zajedničke politike protiv Možemo! i SDP-a, ali i toga da Tomašević mora voditi računa da kvartovske razine blokiraju odluke njegove uprave.

Prvi koraci nove vlasti u 45 dana vladavine su konkretni, ali tek treba vidjeti ima li Možemo! kapaciteta za promjenu “Bandićeva Zagreba”. Kapacitet za promjene svakako imaju, jer će Skupština u četvrtak donijeti odluku i o visini Tomaševićeve i Klisovićeve plaće, piše Novi list.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
20.8 ° C
21.6 °
19.1 °
55 %
2.6kmh
0 %
Uto
22 °
Sri
17 °
Čet
19 °
Pet
21 °
Sub
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9295
GBP
1,1651
CHF
1,0243
CNY
0,1288
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: