16.5 C
Zagreb
Subota, 10 lipnja, 2023

Alemka Markotić o trećem valu: Na odjelima imamo ljude od 25 ili 27 godina s teškim kliničkim slikama

Pročitajte još:

Klinika je više tjedana puna, koliko pacijenata otpustimo toliko i primamo tijekom dana. Velik je pritisak na trijažu, ambulantu, veliki je broj pregleda. Dolazi veći broj mlađih, ima i starijih. I kod mlađih viđamo teške upale pluća i teške kliničke slike. Na odjelima imamo od 25 ili 27 godina s teškim kliničkim slikama i s jednom nogom prema respiratoru. Doista nitko nije pošteđen ako bude izložen virusu’, opisuje situaciju na Klinici za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ Alemka Markotić

‘Klinički ne možemo povući razlike sada u trećem valu, niti će se one moći, ono što je dobro je nešto manje onih starijih od 80 godina, stariji su većinom cijepljeni i zaštićeni. Sada imamo jednu gospođu koja je cijepljena i nije razvila teži oblik bolesti, ali smo je zbog dobi i komorbiditeta hospitalizirali na nekoliko dana. Ono što se čini je nešto manje tromoembolije, ali to ćemo moći zaključiti tek na kraju trećeg vala’, rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ gostujući u Dnevniku HRT-a.

U ovom valu stanje varira po županijama, u nekima je puno teža epidemiološka slika nego preko zime.

“To ovisi o kretanju ljudi, negdje se malo možda više opuste. Vidimo da se treći val, kao i drugi pa ni prvi ne javlja u isto vrijeme u Hrvatskoj kao i u drugim zemljama Europe. Hrvatska nešto kasnije od drugih zemalja ulazi u te valove”, poručuje Markotić.

Jesmo li sada na vrhuncu, kaže kako se nada da će se to sada početi smirivati. Prognoze nisu zahvalne tijekom cijele ove pandemije. U zadnja dva dana su brojevi u razini prošlog tjedna pa to daje jednu dozu optimizma.

‘Očekivanja su da će se brojevi epidemiološki smanjivati, ali bolnice će trpjeti još velike pritiske i očekuje ih borba još nekoliko tjedana.’

Na pitanje o cijepljenju i kako kaže, užasu kojeg liječnici žele prenijeti, teško je vjerovati da postoje ljudi koji se još uvijek premišljaju oko cijepljenja.

‘Definitivno je tu bila i situacija s AstraZenecom. Hrvatska je tu bila konzistentna, nismo radili dodatne preporuke bez osnove’,rekla je Markotić.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Nestala 12-godišnja djevojčica iz Višnjevca kod Osijeka: Jeste li je vidjeli?

U utorak, 6. lipnja oko 20 sati, u prigradskom naselju Višnjevac pokraj Osijeka nestala je 12-godišnja Vanessa Markulin. Visoka je...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
17.2 ° C
18.3 °
15.3 °
87 %
0.5kmh
0 %
Sub
25 °
Ned
21 °
Pon
22 °
Uto
22 °
Sri
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9289
GBP
1,1677
CHF
1,0286
CNY
0,1303
HUF
0,0027
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: