4 C
Zagreb
Ponedjeljak, 5 prosinca, 2022

Balabanić Mavrović: ‘Kad djeca znaju da slijedi vaganje, izgladnjuju se i bježe iz škole’

Pročitajte još:

e li odzvonilo grupnom vaganju na satovima tjelesnog u školama koje je za mnoge učenike veliki stres? Kako bi se spriječilo posramljivanje i moguća diskriminacija početkom školske godine krenula inicijativa da se grupno vaganje pretvori u individualno. Iz Ministarstva obrazovanja potvrdili – za sve škole stižu nove upute

Visina i težina pred svima. Bilo da je riječ o osnovnoj ili srednjoj školi, nekim učenicima grupno vaganje izaziva stres, sram i povod je za diskriminaciju.

”Otpor postoji, ali ja uglavnom u zadnje vrijeme dajem učenicima da to obave kod kuće da ne bude nekih neugodnih situacija. Ne zbog mene, nego zbog njih. Taj dio u tom smislu preskočimo”, rekao je za RTL Orest Žunković, profesor tjelesne i zdravstvene kulture u Graditeljskoj tehničkoj školi u Zagrebu.

Da grupno postane individualno – Inicijativa je koja je pokrenuta prošli tjedan. Pisali su Ministarstvu i Gradskom uredu. Kažu, s početkom ove godine stiglo im je puno upita.

”Djeca kada znaju da taj tjedan slijedi grupno vaganje, izbjegavaju ići u školu ili bježe iz škole, kažu da ih boli trbuh, da ih boli glava ili ukoliko znaju da je za 7 dana to vaganje, onda tih 7 dana smanjeno jedu, drže drastične dijete, izgladnjuju se i na taj način ugrožavaju svoje zdravlje”, rekla je voditeljica Centra za poremećaje hranjenja BEA, Jelena Balabanić Mavrović.

Iako se u većini škola učenici mjere pojedinačno, još postoje škole gdje se to radi pred svima. Za njih stručnjaci imaju poruku.

”Neka se svatko tko eventualno ima problema s tim da to razumije zamisli da u svom radnom kolektivu na sistematskom pregledu u dvorani je zajedno u gaćicama i donjem vešu i da se važe. Pa zamislite koliko bi ga bilo sram. Ako želimo biti manje empatični, uvijek ćemo naći razloga da kažemo mi smo bili jedno, a oni drugo. Ako želimo biti empatični – pokušajmo ih razumjeti. To je moja poruka”, poručio je Hrvoje Handl, voditelj Dnevne bolnice za poremećaje prehrane u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

I ovaj nastavnik tjelesnog iz Rijeke kaže – nije nikakav problem da učenici mjerenje odrade doma.

”Vaganje provodimo i na kraju i na početku godine, kako bismo pratili njihov rast i razvoj. Mi želimo kod djeteta razviti njegovo samopouzdanje, a ne da se zbog toga dijete osjeća loše i da ima neku određenu nelagodu. To nije naš cilj”, rekao je Matko Lalić, nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Nikole Tesla u Rijeci.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu – prvi put se susreću s ovakvom inicijativom, ali je podržavaju i idu korak dalje.

”Ministarstvo je napravilo dopis i uputu školama kao da osiguraju individualno mjerenje visine i težine djece u svojim prostorima i to će ići na SVE osnovne i srednje škole tako da će se ubuduće stvoriti takvi uvjeti”, rekao je Momir Karin, ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Možda već na kraju ove godine ili početkom iduće grupnom vaganju odzvoni.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Zvezdaš iz Knina i igrač koji često spominje Oluju:’Nitko ne smije kritizirati Srbiju’

Miloš Degenek defenzivac je Australije rođen u srpskoj obitelji u Kninu 1994. S obitelji je napustio grad tijekom Oluje...

Vrijeme:

Zagreb
sumaglica
4.5 ° C
6.5 °
2.1 °
92 %
0.5kmh
75 %
Pon
9 °
Uto
8 °
Sri
6 °
Čet
4 °
Pet
6 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5556
USD
7,1634
GBP
8,8101
CHF
7,6448
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: