11.6 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Božinović najavio mjere za ulaz u Hrvatsku: Od sutra kreće upotreba covid putovnica: Evo za što će nam sve trebati

Pročitajte još:

Potpredsjednik Vlade i šef Nacionalnog stožera, Davor Božinović, pričao je danas o digitalnim COVID potvrdama koje od 1. srpnja u Hrvatskoj stupaju na snagu.

”Svi koji imaju te potvrde moći će bez ikakvih ograničenja doći i ulaziti u Republiku Hrvatsku”, otkrio je. Svi oni koji potvrde nemaju, morat će predočiti negativan test ne stariji od 48 sati, potvrdu o preboljenju koronavirusa ili da su cijepljeni. Novost je da i osobe iz trećih zemalja više ne moraju imati poseban razlog za dolazak u Hrvatsku, prenosi Dnevnik.hr.

No, prije samo pet dana na presici su rekli kako u Hrvatsku, svi koji dolaze iz zelenih zemalja, mogu ući bez ispunjavanja ikakvih kriterija. Šef HZJZ-a Krunoslav Capak to je rekao usput, odgovarajući na neko drugo pitanje.

– Moramo se uozbiljiti. Nama će sad u sljedećih nekoliko tjedana doći velik broj turista. Oni koji dolaze iz zelenih zona EU ne trebaju zadovoljiti nikakve kriterije nego slobodno prelaze granicu kod nas – rekao je.

Što se tiče upotrebe digitalnih potvrda na nacionalnoj razini, njihova će se uporaba odnositi na klubove, koncerte, manifestacije i druga događanja koja se odnose na okupljanje više od 100 ljudi.

”Imamo i dodatnu novinu, a to je da sva testna mjesta u Hrvatskoj, osim toga što će testirati, moći će izdavati i COVID digitalne potvrde. Moći će ih izdavati HZZO te sve njegove podružnice, na stranicama e-Građani, i kada dođete na testiranje da tih 15 minuta koliko se čeka možete dobiti potvrdu. To će se omogućiti i stranim državljanima. Svatko može doći u posjed digitalne COVID potvrde”, otkriva Božinović.

Kada je riječ o događanjima poput Đakovačkih vezova i sličnih manifestacija, Božinović kaže da će takva okupljanja kontrolirati lokalni stožeri civilne zaštite.

”Onomu tko organizira treba biti u interesu da se održi tradicija, ali s druge strane da se ne dopusti da bilo koja od tih manifestacija postane žarište koronavirusa”, rekao je.

Odgovorio je i strahuje li da bi se mogla stvoriti žarišta zaraze nakon povratka navijača iz Kopenhagena. ”Ne znam koliko i kako su se gore ponašali. Ako se nisu ponašali u skladu s preporukama, onda se može dogoditi. Mi se nadamo da neće”, kaže.

Na pitanje o akciji policije i USKOK-a, u kojoj je među ostalima uhićen i direktor HRT-a Kazimir Bačić, odgovorio je da nema što komentirati. ”To je dokaz da je policija neovisna u svom radu”, kazao je i dodao da ”nema potvrdu o osobama koje su uhićene”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
11.6 ° C
12.7 °
9.8 °
93 %
1.5kmh
0 %
Sub
21 °
Ned
24 °
Pon
23 °
Uto
24 °
Sri
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1697
CHF
1,0300
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: