15.8 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Božinović nakon sastanka: ‘Produžit ćemo sve što je na snazi, a lokalni stožeri mogu donositi i stroža ograničenja’

Pročitajte još:

Jutros je održana sjednica Znanstvenog savjeta Vlade. Posljednja sjednica Znanstvenog savjeta vlade održana je 10. veljače, prije više od 2 mjeseca.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu nakon sastanka, prenosi jutarnji.hr..

– Upravo je završio sastanak Znansvenog savjeta RH. S članovima uz predsjednika Vlade smo bili minsitar Beroš, Capak, profesorica Markotić, kolega Frka Petešić i moja malenkost. To je bio jedan sadržajan i konstruktivan sastanak gdje se ukazalo na ozbiljnost situacije s koronom u EU i Hrvatskoj. Razgovarali smo o trendu ove bolesti danas u svijetu gdje vidimo različite rezultate i različite podatke koji dolaze iz raznih dijelova svijeta. Važno je za cjelokupnu javnost da shvati ovo je pandemija ne samo po značenju te riječi nego doslovno jer je zahvatila svaki kutak svijeta. Danas je istek mjera na nacionalnoj razini i produžit ćemo ih u izričaju u kojem jesu na snazi. Postoji mogućnost dodatnog angažiranja s nacionalne razine. Članovi savjeta su danas i pohvalili taj pristup prema županijama – kazao je.

Imamo iskustva s primjenom mjera lokalno, po županijama, mislim da ćemo ovim pristupom, uz stalni nadzor Nacionalnog stožera, pronaći i održati balans… – rekao je Božinović na početku.

Najavio je da će se sutra biti sastanak Stožera i presica.

– Mi već imamo u nekoliko županija vrlo stroge mjere. Županijski stožeri će pratiti situaciju po županijama i, ovisno o epidemiološkoj situaciji, će se donositi. Opcija strožih mjera nije isključena. Možda jest trenutno na nacionalnoj razini, ali imate županije koje same donose mjere. Nema puno logike da se donosi nacionalna mjera koja će biti stroža tamo gdje ne treba – kazao je.

O cijepljenju je rekao da je dobro što su osigurane dodatne doze Pfizera.

O cijepljenju
Ono što je dobro, nakon što su osigurane dodatne doze Pfizera, mislim da broj cjepiva više neće biti upitan kad govorimo o procjepljivanju hrvatskog stanovništva. S pojačanim cijepljenjem i pojačanim angažmanom oko cijepljenja…

O nastavi u školama
Ja u ovom trenutku nemam informaciju o tome ni što će napraviti Zagreb. Tu postoje različita mišljenja. Neki smatraju da je C model opravdan, mi to također smatramo. O tome odluku donosi posebno povjerenstvo pri Ministarstvu obrazovanja. U ovom trenutku nema puno razloga da se mijenja ta odluka jer brojevi nam ne padaju. Naime, brojevi nam rastu u odnosu na trenutak odluke da se ide s C modelom. Dakle, brojevi su veći sada nego što su bili kad se odlučilo da se ide na C model.

– Kad govorimo o brojevima i semaforima, mislim da su ti semafori doveli do toga da su u nekim situacijama sami sebi vezali ruke. Ako kažete incidencija 100, uvodimo ovo, a onda bude 101, što onda? Mi govorimo o trendovima, situaciju pratimo na dnevnoj bazi. Mislim da nećemo odustati od ovog pristupa – kazao je, a na pitanje je li se Nacionalni stožer maknuo od odgovornosti, odgovorio je: ‘Sve te odluke lokalne potpisuje Nacionalni stožer. Što je tu loše? Uzmite za primjer Primorsko-goransku županiju koja ima vrlo poznate liječnike. Zašto mislite da oni ne bi bili u stanju predložiti mjere za područje u kojem žive? Ne vidim nikakav razlog da ne uvažavamo njihovo mišljenje. Čak mislim da bi to bilo pogrešno’, javlja Index.

O cijepljenju Astrom
Mislim da je to jedan problem na EU razini. Premijer se cijepio Astrom, to je najbolji pokazatelj što mislimo o tom cjepivu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
8.8 ° C
8.8 °
7.1 °
66 %
9.8kmh
40 %
Uto
8 °
Sri
10 °
Čet
12 °
Pet
14 °
Sub
16 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: