16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Bugari smjenjuju ministra obrane: “Moj ministar obrane ne može koristiti riječ operacija umjesto riječi rat!”

Pročitajte još:

Bugarski premijer Kiril Petkov rekao je u ponedjeljak da će smijeniti ministra obrane Stefana Janeva nakon što je njegovo odbijanje da rusku invaziju nazove ratom potaknulo pozive na smjenu.

Petkov je rekao da će se koalicijska vlada sastati tijekom dana i glasati o ministrovoj smjeni i predložiti novog ministra obrane. Petkov je rekao da su se svi koalicijski partneri složili da se Janeva smijeni.

“Moj ministar obrane ne može koristiti riječ operacija umjesto riječi rat. Ne možete to nazvati operacijom kada su tisuće vojnika s jedne i druge strane već ubijeni”, rekao je Petkov u televizijskoj izjavi.

“Ne možemo šutjeti na ovo”
“Bugarski interes nije u tome da pognemo glave… Kad vidimo nešto s čime se ne slažemo, nešto toliko očito, ne možemo šutjeti”, rekao je Petkov.

U objavi na Facebooku kasno u nedjelju Janev je napisao da je meta ciljanog napada, s planom da ga se zamijeni nekim tko bi bio otvoreniji za odluke koje služe stranim interesima i mogle bi ugroziti sigurnost Bugarske.

Njegovu izjavu Petkov je kritizirao rekavši da ni jedan od njegovih ministara nema pravo na “vlastitu vanjsku politiku, posebno na Facebooku” niti da vjeruje da je njihov ostanak na dužnosti izravno povezan sa stabilnošću vlade.

Petkov je rekao da Bugarsku, članicu EU-a i NATO-a, njezini zapadni saveznici ne prisiljavaju ni na kakve odluke, ali je istaknuo kako najveće jamstvo sigurnosti crnomorske zemlje leži u jedinstvu s ostalim članicama Europske unije.

Petkov je u prosincu bio prisiljen objasniti da Bugarska još nije razgovarala o raspoređivanju NATO-ovih snaga u zemlji kao odgovor na gomilanje ruskih snaga na ukrajinskoj granici nakon što je Janev na Facebooku objavio kako vjeruje da takve snage nisu potrebne.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
15.8 ° C
16.7 °
13.7 °
37 %
3.6kmh
20 %
Sub
16 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: