13 C
Zagreb
Subota, 4 svibnja, 2024

Putin izdao naredbu: U Kijevu 400 plaćenika traži Zelenskog, a on se obratio Rusima: Spustite oružje i bježite

Pročitajte još:

Ukrajinski predsjednik Zelenskij tvrdi kako je u Kijevu preko 400 ruskih plaćenika koji su dobili naredbu da ga likvidiraju, prema pisanju britanskog Timesa

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenskij u posljednjem se videu na svom Facebooku obratio ruskim vojnicima. Pozvao ih je da polože oružje i odu iz Ukrajine.

– Položite oružje. Ostavite opremu. Maknite se odavde. Ne vjerujte svojim zapovjednicima i propagandistima. Spasite svoje živote – rekao je Zelenskij.

Obratio se i Europskoj uniji od koje je zatražio da u svoje članstvo hitno primi Ukrajinu.

– Tražimo Europsku uniju da hitno primi Ukrajinu u svoje članstvo pod novom, posebnom procedurom. Siguran sam da je Ukrajina to zaslužila i da je to moguće – dodao je ukrajinski predsjednik.

Prema izvještaju britanskih medija, u Kijevu se nalazi 400 plaćenika zloglasne Wagner grupe koje je Kremlj poslao da likvidiraju ukrajinskog predsjednika

Otprilike 400 plaćenika nalazi se u Kijevu gdje djeluju prema naredbi Kremlja sa zadatkom da ubiju ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, objavio je britanski Times. Naoružana milicija došla je u Kijev iz Afrike prije pet tjedana. Naređeno im je da odrube glavu ukrajinskoj Vladi u zamjenu za financijski bonus.

Shema je dio plana Vladimira Putina da pokuša zauzeti Kijev, srušiti vladu i osvojiti Ukrajinu u roku od 48 sati, ali to je plan koji je dosad propao.

Ukrajinska vlada je u subotu ujutro saznala za misiju, a samo nekoliko sati kasnije Kijev je proglasio 36-satni ‘čvrsti’ policijski sat kako bi očistio grad od sabotera.

Civili su upozoreni da svojim izlaskom van riskiraju moguću likvidaciju. Prema izvještaju Timesa, naoružana milicija dolazi iz Wagner grupe koju vodi jedan od Putinovih najbližih prijatelja, a izvor je rekao da između 2000 i 4000 plaćenika djeluje diljem Ukrajine, a da je njih 400 ušlo u Kijev preko Bjelorusije.

Svi se nadaju kako bi današnji mirovni pregovori mogli deeskalirati rat, iako postoji i bojazan da bi Bjelorusija uskoro mogla poslati trupe u Ukrajinu, podupirući svojeg dugogodišnjeg saveznika Rusiju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
13 ° C
13.3 °
12.1 °
90 %
1.5kmh
40 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
23 °
Uto
22 °
Sri
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9284
GBP
1,1649
CHF
1,0259
CNY
0,1283
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: