15.2 C
Zagreb
Srijeda, 8 svibnja, 2024

Busevi i tramvaji krcati ljudima: ‘Skoro su se potukle zbog maski!’

Pročitajte još:

Čovjek na čovjeku, gužve, pokoja psovka, kašljuckanje na uho – a razmaku ni traga. Riječi su to kojima nam je nekoliko čitatelja, koji su nam se javili ovih dana, opisalo stanje u zagrebačkom javnom prometu.

“U busevima vlada totalni kaos, pogotovo ujutro kada svi kreću na posao”, započela nam je tako jedna čitateljica. “Najgore mi to je što se ja zaista nastojim držati mjera, poštujem razmak, nosim masku… Ali u javnom prijevozu to je apsolutno nemoguće. Kako da držim razmak kada na sjedalo do mene uvijek netko sjedne, a neugodno ti je reći ljudima da se odmaknu. I još ako netko udalje nekoliko centimetara od mene počne kašljati… Super. Vozimo se kao sardine, od mjera ni ‘m’. Ne bih ja išla autobusom, ali nemam izbora, radim na drugom kraju grada i to mi je jedina opcija. Kavu unutar kafića, na toplom, popiti ne smijemo, ne možemo u teretanu, a ovo je opravdano? Ovo je, evo, bezvlađe”, požalila nam se čitateljica, a sa sličnom se pričom javio i jedan čitatelj koji svakog dana, na relaciji kuća-posao-kuća, kaže, promijeni četiri autobusa, po dva u svakom smjeru, opisala je stanovnica metropole za Zagreb.info.

No, nije ova žena jedina koja se požalila na scene u zagrebačkom tramvaju ili busu. Sa sličnom pričom javio se i čovjek koji svakog dana dok se vozi na posao i s posla promijeni četiri autobusa, i to po dva u svakom smjeru.

“Baš sam neki dan svjedočio žustroj svađi dviju starijih gospođa. Jedna od njih htjela je sjesti do druge, a ova joj ju je, spominjući joj pritom i obitelj, potjerala. Prva se gospođa nije htjela maknuti, pa su se gotovo potukle. Da ne spominjem da nijedna nije nosila masku kako treba. Jasno mi je da nemaju svi isto mišljenje o mjerama, ali, eto, ja sam kronični bolesnik, imam astmu i nastojim paziti koliko mogu… A kada je u autobusu ’tisuću’ ljudi, kako?”, pita se čitatelj portala Zagreb.info.

Upravo smo zato kontaktirali i ZET, a evo što su nam oni rekli.

“Korisnici prijevozne usluge obvezni su nositi maske sukladno mjerama i preporukama nadležnih institucija koje brinu o javnom zdravstvu. Informacije o tome dostupne su i na materijalima koji su pozicionirani u svim vozilima javnog gradskog prijevoza, a ZET o preporukama i obvezama dodatno informira putnike raspoloživim kanalima” rekli su nam. Pitali smo ih i tko nadgleda broj putnika i vozilima i kontroliraju li to – redari.

“Vozači i kontrolori u najvećoj mogućoj mjeri nadziru provođenje propisanih mjera te reagiraju sukladno svojim ovlastima. Ukoliko nesavjesni pojedinci odbijaju suradnju, za postupanje na terenu te eventualne sankcije u situacijama koje otežavaju i usporavaju prometni proces, zadužene su nadležne institucije”, poručili su, ali i apelirali na putnike da vozila javnog prijevoza koriste sukladno epidemiološkim mjerama i preporukama.
A s obzirom na to da je to ponekad nemoguće, pitali smo ih i planiraju li uvesti dodatne linije kako bi se smanjile gužve.

“Nadležne službe ZET-a kontinuirano prate prometnu potražnju te ukoliko se ukaže potreba, sukladno organizacijskim mogućnostima, linije javnog prijevoza se pojačavaju dodatnim vozilima, odnosno polascima. U proteklom razdoblju tako je povećan broj polazaka na autobusnim linijama 109,161,203,228”, zaključuju iz ZET-a.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
15.2 ° C
15.5 °
14.1 °
91 %
0.5kmh
40 %
Sri
19 °
Čet
19 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9303
GBP
1,1631
CHF
1,0237
CNY
0,1289
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: