6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Capak: ‘Cijepio sam se trećom dozom. Covid-potvrde? Za očekivati je da će se proširiti njihova upotreba‘

Pročitajte još:

Kazao je i da su sve prognoze oko daljnjeg tijeka epidemije nezahvalne te da se nada da će ovaj broj oboljelih biti plato.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak gostovao je u RTL-u Danas gdje je govorio o aktualnoj situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj i cijepljenju trećom dozom. Capak je kazao da o trećoj dozi svaki dan komuniciraju s bolnicama i ustanovama socijalne skrbi.

“Neki su nas zatražili, naročito oni koji imaju prvu skupinu naših preporuka, a to su imunokompromitirani. Te doze smo pripremili, nekima smo distribuirali i Zavodi za javno zdravstvo imaju dovoljne količine cjepiva da mogu opskrbiti sve za koje je cjepivo preporučeno, a to su ljudi koji su imunokompromitirani, osobe koje rade u sustavu socijalne skrbi i korisnici su sustava, osobe u zdravstvu, svi koji imaju imunokompromitirane osobe. Mogu se cijepiti sve osobe od 18 godina uz konzultacije s liječnikom i ukoliko im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze”, kazao je Capak.

‘Borimo se da do online nastave ne dođe’
Capak je komentirao i broj zaraženih učenika koji je na razini kao u prosincu prošle godine te poručio da je četvrti val krenuo ranije nego prošlogodišnji val. Istaknuo je kako je prošlogodišnji krenuo krajem 8. mjeseca i lagani je uspon bio do kraja 11. mjeseca.

– Ove godine nam je porast počeo ranije, tj. početkom 7. mjeseca. Imamo kontinuirani porast broja oboljelih, hospitaliziranih osoba na respiratoru i umrlih koji je prije 2-3 tjedna doživio relativnu stagnaciju, ali je opet počeo porast i danas imamo 40 postotni porast u odnosu na prošli ponedjeljak – objasnio je Capak.

Poručio je da su sve prognoze oko daljnjeg tijeka epidemije nezahvalne.

Na pitanje je li vrijeme za online nastavu, Capak je rekao kako su oni uvijek za nastavu uživo te da se bore kako do online nastave ne dođe.

– Ona je što se tiče akademskih razvoja učenika i socijalno-društvenih sposobnosti devastirajuća i treba napraviti sve da nastava bude uživo. Ako ćemo imati takvu epidemiološku situaciju o tome ćemo razmisliti – poručio je.

Capak je komentirao i prosvjed protiv covid-potvrda.

“Ovo što je bilo ispred mog doma je nešto drugo od ovoga što se dešava pred Ustavnim sudom. Više puta u RH je bilo preispitivano jesu li odluke Stožera u skladu s ustavom, do sada su sve odluke bile u skladu s Ustavom. Očekujem da proširena upotreba covid-potvrda bude u skladu s Ustavom. Upotreba covid-potvrda u čitavoj Europi je počela u medicinske svrhe, nakon toga radi olakšavanja prelaska granica, a sada u zemljama našeg okruženja je to puno šire nego što je u Hrvatskoj. Za očekivati je da će Hrvatska razmišljati u budućnosti da kao susjedne zemlje dodatno proširi covid-potvrde”, kazao je Capak za RTL Danas.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: