3.9 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Ćorića pitali koliko je cijepljenih u Ministarstvu: ‘Ja ne želim ulaziti u intimu zaposlenika’

Pročitajte još:

Ministar Tomislav Ćorić komentirao je nakon sastanka vladajuće koalicije najavu premijera i Vlade o povezivanju potpora i cijepljenja.

“Hrvatska je posljednjih godinu i tri-četiri mjeseca suočena s krizom kakvu cijeli svijet nije do sada vidio i koja je izazvala ogroman ekonomski šok. Upravo kako bismo doskočili ovoj situaciji želimo iskoristiti sve prednosti koje svijet danas ima u odnosu na prije godinu dana, a to je cjepivo. Našom politikom i pristupom želimo prije svega ukazati dodatno povjerenje odgovornim pojedincima i skupinama u našem društvu. Svi koji su se cijepili ili će se cijepiti kada se za to ostvare medicinski uvjeti spadaju u odgovorni dio našeg društva, u dio ljudi koji brinu o sebi, o ljudima oko sebe i, u konačnici, o hrvatskom gospodarstvu. Svi oni koji ne prihvaćaju ovaj smjer dovode u pitanje svoje zdravlje, zdravlje onih oko sebe, a i zdravlje hrvatskog gospodarstva.

U ovom trenutku, Malta je procijepljena na razini od oko 80 posto. To znači da će ta zemlja odraditi sezonu na najboljoj mogućoj razini. Znate da se većina hrvatskog gospodarstva veže za turizam. Znamo što njeno skraćivanje, njen podbačaj, znače za naše ekonomske aktivnosti i velike financijske i ostale izazove u jeseni koja slijedi. To je ono što želimo izbjeći, to je ono što trebaju željeti izbjeći sve odgovorne osobe u Hrvatskoj. Ovaj pristup mora se odnositi na sve”, rekao je Ćorić, prenosi N1.

Novinar ga je pitao je li doznao koliko je “odgovornih građana” u njegovom Ministarstvu.

“Ne. Nisam niti pokušavao. Radimo kontinuirano u Ministarstvu na kolegijima, komuniciramo s ljudima, molimo ih da učine iskorak i cijepe se. One koji to nisu. Pravila GDPR-a onemogućavaju situaciju da možete ući u svako ime i prezime i tražiti taj podatak. Ne želim ulaziti u intimu svojih zaposlenika”.

“Nitko nema ekskluzivno pravo da svojom neodgovornošću dovede u pitanje zdravlje drugih”
Na pitanje novinara nije li to upravo ono što traže od poslodavaca, Ćorić je odgovorio: “Ne, ne tražimo i nemojte na to imputirati. Mi tražimo i očekujemo da se svi dionici u hrvatskom društvu ponašaju odgovorno. Odgovorno ponašanje znači razgovor s djelatnicima, ukazivanje na brojke”.

“Prava, posebice ona koja proizlaze iz mjera koje derivira HZZ trebaju se vezati uz odgovornost svake pravne osobe pa i dionika u toj pravnoj osobi. U konačnici, takva prava, koja nisu uobičajna, ne događaju se svake godine, su nešto što zahtijeva povećani stupanj odgovornosti. Poslodavci su tijekom godinu i nešto dana učinili sve da zajedno izađemo iz ove krize i mislim da smo to učinili uspješno. Imamo sad manjinu, ne poslodavaca, nego osoba, koja ignorira odgovornost kakvu sustav nameće. Rasprave koje vodimo proteklih dana su sigurno dobar smjer za one koji su ignorirali problem da se probude i da o njemu razmisle”, rekao je, među ostalim, Ćorić.

“Neću prejudicirati izgled konačnih rješenja, ali ću reći svoj stav koji je poznat kolegama i kolegicama u vladi – pristup bi trebao biti isti za sve u privatnom i javnom sektoru. Nitko u Hrvatskoj u ovom trenutku nema ekskluzivno pravo da svojom neodgovornošću dovede u pitanje zdravlje onih s kojima se slučajno sretne u liftu, u restoranu ili bilo gdje. Nitko. To je moj stav”, rekao je Ćorić.

“Shvatite da ovo što dolazi od vlade u proteklim tjednima su apeli, izašli smo iz covid-krize na način da je projekcija rasta 6 posto, među najvećima u EU. Pripremili smo dovoljne količine cjepiva i sad se, kao društvo, nalazimo u situaciji da lažni gurui pod egidom ravnopravnosti i zaštite raznih prava propagiraju pravo da ugroze sebe, druge i hrvatsku ekonomiju na najgori mogući način. Molim vas da budete na strani odgovornosti jer nam ona u ovom trenutku treba”, zaključio je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
4.7 ° C
6.1 °
2.8 °
78 %
1.5kmh
0 %
Sub
12 °
Ned
12 °
Pon
12 °
Uto
8 °
Sri
5 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: