15 C
Zagreb
Utorak, 7 svibnja, 2024

Danas stiže cjepivo za djecu: Kolika je doza, gdje će se moći cijepiti i koje su moguće nuspojave?

Pročitajte još:

Cjepivo za djecu od pet do jedanaest godina danas stiže u Hrvatsku. Liječnici pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu, osobito onu koja su u riziku. Provjerili smo o kakvom je cjepivu riječ, gdje će ga djeca moći dobiti, ali i koje su moguće nuspojave.

“Ide distribucija diljem Hrvatske, tako da cijepljenje počinje tijekom ovog tjedna. Vjerojatno u većini županija negdje oko srijede ili četvrtka”, kazala je za Novu TV Ivana Pavić Šimetin.

Djeca se mogu cijepiti na cijepnim punktovima i kod obiteljskih liječnika i pedijatara. Cjepivo se prima u dvije doze i drugačije je od onog za odrasle, jer je doza triput manja – 30 mikrograma je za odrasle, a 10 za djecu. Za djecu od pet do 11 godina odobren je Pfizer, dok će djeca od 12 do 18 godina biti cijepljena Pfizerom ili Modernom. Do sada je prvu dozu primilo 6279 djece u dobi od 12 do 14 godina te 55.486 u dobi od 15 do 19 godina.

Što se tiče nuspojava, kod male djece zabilježeni su crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima te vrućica. Prema sadašnjim saznanjima, slučajevi miokarditisa kod male djece rjeđi su nego kod tinejdžera. Vodeći stručnjak s područja pedijatrijske infektologije, dr. Goran Tešović, preporučuje cijepljenje djece, osobito one s kompleksnim kroničnim komorbiditetima.

“Djeca koja imaju astmu, takvih ima doista puno, djeca koja imaju prekomjernu tjelesnu masu, a takvih je sve više, a ne može škoditi ni zdravoj djeci“, dodao je, piše Dnevnik.hr.

Jer, kaže, postoji opasnost od multisistemskog inflamatornog sindroma koji je zabilježen kod oboljele djece. Relativno je rijetka komplikacija, ali teška. Može ostaviti trajne posljedice. Takvih slučajeva kod nas je bilo stotinjak.

“Od nje najčešće obole prethodno zdrava djeca. Prema tome, cijepljenje štiti i od te komplikacije. Ja znam da će netko reći da to nije istina jer se opisao postvakcinalni multisistemski inflamatorni sindrom. Da, ali ne kod djece. Nego kod odraslih ljudi. Prema tome, ima smisla cijepiti sve. Ali ne zaboravimo cijepiti kronično bolesne“, zaključio je Tešović.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
15.7 ° C
17.2 °
13 °
69 %
2.6kmh
0 %
Uto
23 °
Sri
18 °
Čet
19 °
Pet
21 °
Sub
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9288
GBP
1,1659
CHF
1,0237
CNY
0,1287
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: