20.3 C
Zagreb
Četvrtak, 16 svibnja, 2024

Vozaču kamiona koji je usmrtio dvije djevojčice na odmorištu povisili kaznu na osam godina

Pročitajte još:

Ivanu Filipoviću (61) koji je u rujnu na Županijskom sudu u Sisku nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora jer je skrivio nesreću u kojoj je poginulo troje ljudi, a jedna je žena teže ozlijeđena, Visoki kazneni sud je povisio kaznu za još dvije godine. Presuda, u koju je uračunato i sedam mjeseci koje je proveo u istražnom zatvoru, postala je pravomoćna, javlja Večernji list.

Sud mu je izrekao i sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina. Ta mjera počinje nakon što odsluži kaznu.

Podsjetimo, Filipović je u lipnju 2019. vozio tegljač s prikolicom, umoran i pod utjecajem Normabela kojeg je pio zbog bolova. Kretao se prema benzinskoj postaji izlaznom trakom dvostruko brže nego što je dopušteno. Na prostoru benzinske je tada bio i autobus sa školskom djecom iz Erduta.

Na odmorište se dovezao brzinom od 78 kilometara na sat i udario dvije pješakinje. Od siline udarca su odbačene na asfalt i teško ozlijeđene. On se nastavio kretati i udario u druge dvije pješakinje koje je i pregazio. Zatim je udario u parkirani automobil i sletio s kolnika na zelenu površinu gdje se i zaustavio.

Dvije pregažene 14-godišnjakinje su na mjestu preminule. Teško ozlijeđena žena (28) je preminula u bolnici nakon mjesec dana.

Visoki kazneni sud obrazložio je povišenje kazne, smatraju kako je prvostupanjski sud odmjerio prenisku kaznu i pojašnjavaju da sve utvrđene okolnosti nisu primjereno vrednovanje.

Teške otegotne okolnosti
Poručuju kako je precijenjen značaj olakotnih okolnosti, a da se istodobno nije u dovoljnoj mjeri cijenio značaj izuzetno teških otegotnih okolnosti.

– Pravilno su optuženiku cijenjene kao olakotne okolnosti iskreno priznanje i kajanje, isprika i sućut obiteljima žrtava, prijašnja neosuđivanost te okolnosti da je otac troje djece, od kojih je dvoje maloljetno i o kojima je dužan skrbiti. Kao otegotne okolnosti cijenjeno je da je riječ o profesionalnom vozaču od kojeg se tražila povećana pažnja prilikom sudjelovanja u prometu. Ovo osobito zato što je upravljao skupom vozila velikih gabarita, a kretao se brzinom koja dvostruko premašuje brzinu kojom se dopušteno kretati na odmorištima i benzinskim postajama uz autocestu. Takvom vožnjom i vozilom je ugrozio također i druge ljude koji su se nalazili na prostoru benzinske postaje i odmorišta. Međutim, prvostupanjski je sud propustio cijeniti činjenicu da je optuženik dvadeset dana prije počinio prekršaj jer je tegljačem prešao na zaustavni trak i udario u zaustavljeno teretno vozio. Prekršaj je počinio nakon što je u dva navrata zatražio liječničku pomoć radi zdravstvenih problema zbog čega mu je bio propisan lijek Normabel. To upućuje da je znao da ima zdravstvenih problema i da je uslijed toga bio nesposoban za sigurnu vožnju. No, tu je činjenicu ignorirao i nastavio istovremeno uzimati lijekove i upravljati vozilom kategorije ‘C+E’. Nije mario za eventualne posljedice koje vožnjom u takvom stanju može prouzročiti drugim sudionicima u prometu pa je u takvom stanju počinio kazneno djelo. Prekršio je više odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Time je pokazao izrazitu upornost u nepoštivanju prometnih propisa i viši stupanj kriminalne volje. Žrtve koje su preminule u ovoj prometnoj nesreći su izuzeto mlade osobe (dvije u dobi 14 godina, jedna 28 godina), a pored tog jedna osoba je teško tjelesno ozlijeđena. Te okolnosti zaslužuju strože kažnjavanje bez obzira na utvrđene olakotne okolnosti – naveli su u obrazloženju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
umjerena kiša
18.6 ° C
18.8 °
16.5 °
77 %
2.6kmh
100 %
Čet
18 °
Pet
23 °
Sub
25 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: