15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Danska vlada najavila: Prva zemlja iz Europske unije ukida apsolutno sve epidemiološke mjere

Pročitajte još:

Obvezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima i na velikim okupljanjima od 10. rujna se ukida. ”Coronapass” se od 1. rujna više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti kod frizera

Zahvaljujući dobroj procijepljenosti protiv covida-19, restriktivne mjere koje su u Danskoj još uvijek na snazi ukinut će se 10. rujna s obzirom na to da se bolest u toj državi više ne smatra “prijetnjom po društvo”, objavilo je u petak dansko ministarstvo zdravstva.

“Epidemija je pod kontrolom i možemo se pohvaliti rekordnom stopom cijepljenja. Zato ćemo 10. rujna moći odbaciti posebne restriktivne mjere koje smo morali uvesti u borbi protiv bolesti COVID-19”, rekao je ministar zdravstva Magnus Heunicke.

Podsjetio je da epidemija još nije završila, ali je istaknuo da danska vlada “neće oklijevati bude li trebalo brzo djelovati u slučaju da pandemija ponovno naruši temeljne funkcije društva”.

U ožujku 2020. Danska je bila jedna od prvih zemalja koje su uvele režim djelomičnog zatvaranja. Zatvorila je škole i tvrtke čiji rad nije bio od ključne važnosti za funkcioniranje države. Nekoliko tjedana kasnije, nakon prvog ublažavanja uvedenih mjera danske su ih vlasti od kolovoza 2020. odlučile ponovno postupno pooštravati. Djelomični ‘lockdown’ uveden je za Božić. Od tada se zemlja postupno ponovno otvara. U travnju su uvedene digitalne putovnice, čija je upotreba sada ograničena.

Dana 14. kolovoza obvezno nošenje maske u javnom je prijevozu ukinuto. Dotad je javni prijevoz bio jedino mjesto gdje su se maske morale nositi.

Obvezno pokazivanje zdravstvene knjižice u noćnim klubovima (koji se ponovno otvaraju 1. rujna) i na velikim okupljanjima od 10. rujna se ukida. Otprije je planirano da se “coronapass” od 1. rujna više neće tražiti ni u restoranima, sportskim centrima niti pri odlasku kod frizera. Od 5,8 milijuna stanovnika ove skandinavske zemlje protiv covida-19 ih je cijepljeno više od 70 posto.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: