7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Dekan Medicinskog faksa u Puli širi teorije zavjere: ‘Cijepljeni šire nove mutacije’

Pročitajte još:

Politička stranka Promijenimo Hrvatsku nedavno je održala okrugli stol nazvan ‘Koronavirus – vrijeme je za istinu’.

Na njemu je govornik bio i Krešimir Pavelić (69), doktor medicine i doktor medicinskih znanosti, poznat po svojim neznanstvenim stavovima, koji ima titulu dekana Medicinskog fakulteta u Puli.

Pavelić tvrdi i da cijepljeni nose i šire mutaciju virusa, ali u detalje o tome nije ulazio, jer “zasad nema dovoljno znanstvenih informacija”. Da ponovimo još jedanput, tip koji ima tilu dekana Medicine nabacio je ‘teaser’ da cijepljeni nose i šire mutaciju virusa. Nije poznato kad će ovu svoju tvrdnju objasniti i znanstveno dokazati.

Osim toga, tvrdi i da cijepljeni nose i šire mutaciju virusa, ali u detalje o tome nije ulazio, jer “zasad nema dovoljno znanstvenih informacija”. Pavelić je u svom skandaloznom izlaganju punom neistinih informacija uvodno rekao kako na okruglom stolu sudjeluje na poziv Ivana Lovrinovića iz stranke Promijenimo Hrvatsku kao i da je trenutno dekan Medicinskog fakulteta u Puli te da radi s nekoliko europskih znanstvenih zaklada, što uključuje i EU Zakladu za znanost u Strasbourgu.

‘Cjepiva treba maknuti, a protagoniste propagande privesti pravdi’
Zatim je petnaestak minuta govorio o, kako to naziva, ‘novim i najnovijim podacima uz takozvanu covid-19 krizu’. Tvrdi kako su podaci koje iznosi službeni, bilo da su objavljeni u znanstvenim časopisima ili “agencijama koje prate učinke cijepljenja”. Sredstva javnog informiranja, tvrdi dalje, prikrivaju pitanje komplikacija nakon cijepljenja, prenosi Telegram.

Iznio je razne neistinite podatke, primjerice da je u Europskoj uniji od cijepljenja umrlo 10.000 ljudi. “Sustav SAD-a pak navodi 4000 mrtvih i 200.00 štetnih nuspojava”, nabrajao je fake news dalje. Zatim je ustvrdio da je u četiri mjeseca umrlo više ljude nego od svih drugih cjepiva od 1990. godine. “To bi samo po sebi trebao biti dovoljan razlog da se cjepiva hitno maknu, a protagonisti propagande privedu pravdi”, poziva Pavelić.

Izrael se u medijima vezuje uz visoku procijepljenost, ali njihovo državno vijeće za covid-krizu šalje otvoreno pismo ministarstvu zdravstva u kojem traži hitnu zabranu cijepljenja osoba mlađih od 30 godina. Službeni podaci za mlade od 20-24 godine pokazuju dramatičan rast smrtnosti”, izjavio je Pavelić.

U neznanstvenom istupu koji nije na rubu, nego debelo preko ruba teorija zavjere, ističe se i Pavelićeva izjava da cijepljeni ne bi smjeli davati krv jer se tako širi patogeni protein spike u primaoce.

Na kraju svog izlaganja iznio je možda i najluđu teoriju.

“Cijepljeni, kako sada stvari stoje, nose i šire nove mutacije koronavirusa o kojima neću sada govoriti jer još nemam dovoljno znanstvenih informacija”, rekao je, dodavši da je njegov stav da su mjere i cjepiva doprinijeli mutacijama.

Istaknimo i kako je Pavelić dekan fakulteta koji još uvijek ne upisuje studente. Naime, Medicinski fakultet u Puli, kako je nedavno pisala srednja.hr i dalje nema dopusnicu za rad Ministarstva znanosti i obrazovanja. Još u listopadu 2019. Nacionalno vijeće za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj odbilo je dati suglasnost na pokretanje ovoga studija u Puli, što je preduvjet za izdavanje dopusnice.

Detektirali su tada nekoliko razina problema u osnivanju Medicine u Puli; od problematične strukture (ili nedostatka) kadrova, uvjeta za izvođenje nastave, financija, itd. Nakon prilično jasne odbijenice, na relaciji Ministarstvo-Agencija za znanost-Sveučilište u Puli cijela se priča pegla u vidu dodatnih dokaza za ispunjavanje uvjeta. Iako još nije razvidno hoće li Medicina u Puli te uvjete i ispuniti, i ministar obrazovanja Fuchs i ministar zdravstva Beroš i premijer Plenković “bezuvjetno podržavaju” otvaranje studija Medicine u Puli. Pritom, faks već ima dekana, prilično osebujnog.

Ovo mu nije prvi put da širi teorije zavjere
Paveliću ovo nije prvi put da širi teorije zavjere. Krajem travnja 2020. je dao intervju Al Jazeeri u kojem je iznio teorije o porijeklu novog koronavirusa i ulozi Zaklade Bill & Melinda Gates u potrazi za cjepivom. Faktograf, portal specijaliziran za fact checking, provjeru činjenične točnosti tvrdnji izrečenih u javnom prostoru, zatražio je od Pavelića da razjasni tvrdnje iznesene u tom intervjuu.

To je rezultiralo novim intervjuom za Faktograf, koji je pokazao kako dekan Medicinskog fakulteta ozbiljno razmatra mogućnost da je cjepivo za koronavirus patentirano prije pojave bolesti te da iza toga stoji Bill Gates.

Osim toga, Pavelić smatra i da je ceremonija otvaranja Olimpijskih igara u Londonu 2012. na neki način predvidjela pojavu koronavirusa te da SARS-CoV-2 nije opasniji od uzročnika prehlade iz obitelji koronavirusa. Faktograf je objavio detaljnu analizu tvrdnji koje je Pavelić iznio u oba intervjua.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: