5.7 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Dječak (13) iz Zagreba preminuo nakon ispijanja energetskog pića: Dugo su ga reanimirali, ali nije mu bilo spasa

Pročitajte još:

Kada ga je Hitna pomoć odvezla u bolnicu, ultrazvuk srca pokazao je miokardiopatiju, odnosno oštećenje srčanog mišića

Tog dana dječak je bio u kinu s prijateljima i navodno je popio veću količinu energetskog pića. Vratili su se u kvart u kojem stanuju i trčali oko zgrade. Dječak se odjednom samo srušio

Dječak (13) preminuo je prije nekoliko dana na zagrebačkom Rebru samo nekoliko sati nakon što se zabavljao s prijateljima. Tog dana bili su u kinu gdje je dječak navodno popio veću količinu energetskog pića, javlja Večernji list.

Nakon kina, vratili su se u kvart i utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju. Dječak se u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu gdje su ga pokušali spasiti. Ultrazvuk je pokazao neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića.

Liječnici naravno ne smiju govoriti o slučaju 13-godišnjaka kojeg, nažalost, nisu uspjeli spasiti, no pedijatar s Odjela za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb dr. Filip Rubić za Večernji istaknuo je opasnosti energetskih napitaka.

„Općenito govoreći, osim šećera koji nije dobar, za djecu problematični sastojci energetskih napitaka, koji bi mogli uzrokovati toksičnost, jesu kofein, taurin i L-karnitin. Prevelike doze tih sastojaka mogu izazvati neželjene nuspojave, odnosno mogu biti toksične za mladi organizam”, rekao je.

– Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, tijelo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je vanjski stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se umjetno postigne taj broj otkucaja, tijelo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – poručio je dr. Rubić za Večernji.

Do oštećenja srčanog mišića može dovesti i čovjekova reakcija na neki virus. Ne mora imati simptome i ostaje neprepoznato. Dr. Rubić pojašnjava kako se čovjek već dan kasnije može naći u intenzivnoj na aparatima i lijekovima te da energetska pića mogu biti okidač za tu situaciju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.5 ° C
8.3 °
3.6 °
83 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
8 °
Uto
6 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: