15.9 C
Zagreb
Srijeda, 4 listopada, 2023

Dolazi pilula protiv covida: Ako im ovo uspije, lockdowni bi mogli postati prošlost

Pročitajte još:

Lijek možemo koristiti kod cijepljenih i necijepljenih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-om. Naime, lijek djeluje na virus koji je već u stanicama, pojašnjava Đikić

Pfizer će do kraja svibnja završiti prvu fazu kliničkih ispitivanja, a vjeruju da će prve antiviralne lijekove protiv COVID-a imati već do jeseni. Lijek su za sada nazvali PF-07321332 i u laboratorijskim uvjetima se pokazao izvrsnim u sprečavanju širenja virusa Sars-Cov-2, a vjeruju kako će i testiranja na ljudima u SAD-u i Belgiji do kraja godine biti jednako uspješna, prenosi Daily Mail.

Riječ je o lijeku koji bi svjetlo dana mogao ugledati zahvaljujući timovima znanstvenika poput prof. dr. Ivana Đikića s frankfurtskog Goethe Instituta koji su pokušavali pronaći slabe točke virusa.

Tako smo pobijedili i HIV

– Njihov lijek se temelji na ciljanom djelovanju na enzime virusa, odnosno proteaze. Lijek sprečava razmnožavanje virusa i komplementaran je s cjepivima. To znači da ga možemo koristiti kod cijepljenih i necijepljenih ljudi, kao i kod svih koji će se u budućnosti zaraziti COVID-om. Naime, cjepivo djeluje protiv ulaska virusa u stanice, a lijek djeluje na virus koji je već u stanicama – pojašnjava prof. Đikić ističući kako vjerojatno lijek nije sasvim djelotvoran sam za sebe, ali u kombinaciji s drugim lijekovima će znanstvenici tijekom vremena razviti nove pristupe koji će ga učiniti djelotvornijim.

– Vjerojatno ćemo ga koristiti u kombinaciji s lijekovima protiv drugog enzima koji se zove replikaza. Možemo to usporediti s HIV-om jer smo ga pobijedili na isti način. Trebalo je, doduše, 30 godina da smislimo koktel dva lijeka i njihova je kombinacija uklonila opasnost od razvoja AIDS-a – rekao je Đikić.

Iz Pfizera su najavili kako bi lijek mogao spriječiti razvoj težih oblika bolesti kod cijepljenih ili kao druga linija obrane u slučaju pojave novih sojeva. Za sada je jedini učinkoviti način zaštite od bolesti cijepljenje, no u Pfizeru su na 60 zdravih ispitanika započeli klinička ispitivanja anticovid tablete jer su ispitivanja na životinjama bila uspješna.

Pfizer
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Ako rezultati ostanu obećavajući, prijeći će na nove faze ispitivanja na većem uzorku ispitanika, a čak je i britanski premijer Boris Johnson prošlog tjedna najavio da Vlada pokreće posebne snage u otkrivanju lijekova kojima bi do jeseni COVID postao bolest koja se liječi kod kuće uz pomoć nekoliko tableta.

Na početku pandemije liječnici su u bolnicama koristili remdesivir, lijek protiv ebole, no pokazalo se da nema učinak u liječenju simptoma COVID-a.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Loše vijesti s požarišta u Osijeku: Na intervenciji gašenja požara ozlijeđena tri vatrogasca, jedan teže

"U gašenje požara odmah su angažirane sve snage, i gradski i županijski stožer, a sada je na terenu oko...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
16.5 ° C
17.7 °
14.8 °
72 %
1.5kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
21 °
Pet
22 °
Sub
23 °
Ned
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9514
GBP
1,1554
CHF
1,0381
CNY
0,1322
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: