6.6 C
Zagreb
Utorak, 19 ožujka, 2024

Doznali smo prve odluke Tomislava Tomaševića: Poništit će natječaj za vozni park vrijedan 4,5 milijuna kn

Pročitajte još:

Jedan od prvih poteza novog zagrebačkog gradonačelnika odnosit će se na poništenje natječaja o najmu automobila

Kako doznaje Index, vrh platforme radit će ovog vikenda na idejama za saniranje financijskog stanja koje je gore od očekivanog, a prvo će se donijeti odluke o štednji.

Naime, već sljedećeg tjedna može se očekivati rezanja gradskog proračuna i to tako da se ne ugrozi kvaliteta gradskih usluga. Ovaj vikend tek bi se trebale donijeti odluke o rezanju, no ono što se zna već danas je to da će nova gradska vlast poništiti natječaj za vozni park. Podsjetimo, početkom godine Grad Zagreb raspisao je natječaj za najam 151 vozila u visini od četiri i pol milijuna kuna.

Tomašević smatra da najam automobila za potrebe gradske vlasti nije potreban, a k tome državna revizija najam automobila nije ocijenila učinkovitom. Platforma Možemo taj natječaj smatra drskim i neodgovornim ponašanjem bivše vlasti te smatraju da natječaj nije bio raspisan na transparentan način.

Navedeni natječaj Tomašević je spominjao tijekom svoje kampanje.

“U više od 90 posto slučajeva ove teme natječaja, ista tvrtka osvaja natječaj, a to je upravo Viator koji je u posljednje četiri godine ugovorio čak 52.447.654 kune s Gradom. Prema našim informacijama, prvotni natječaj vrijedan 4,5 milijuna kuna Grad je poništio jer je u specifikacijama navedeno da vozila ne smiju biti starija od 7 mjeseci. Viator taj uvjet u natječaju nije mogao ispuniti, a bez obzira što je bilo i drugih ponuđača, natječaj je poništen zbog ‘nedostatka u dokumentaciji prijavljenih ponuđača’. Na ponovljenom natječaju, nakon raspuštanja Skupštine, natječaj osvaja pogodite tko, baš Viator“, rekao je Tomašević prije dva i pol mjeseca. Radilo se o automobilima primjerice Audi A4, Mercedes C klase ili BMW 3 te nekoliko dostavnih vozila ali i desetak električnih automobila.

Za sada se, kako doznajemo, ne razmišlja o poskupljenju gradskih usluga kako bi se popunile rupe u gradskoj kasi.

Rezanje gradskih ureda
Do sada se kalkuliralo da manjak u proračunskoj kasi Grada Zagreba iznosi od 400 do 600 milijuna godišnje. Dug Grada Zagreba je oko dvije milijarde kuna, a dospjele neplaćene obveze su oko 600 milijuna kuna. Oko 2.2 milijarde kuna dolaze na naplatu kroz kredite. Prema proračunu Grada Zagreba, ukupni rashodi za ovu godinu planirani su na razini od 12.8 milijardi kuna. Najveći rashod predstavljaju plaće za zaposlene i iznose oko 4.8 milijardi kuna, što je gotovo 40 posto svih troškova. Tomašević je već najavio ukidanje većine od 27 gradskih ureda. Naime, 27 gradskih pročelnika imaju plaće na razini ministarskih te zamjenike i savjetnike.

Podsjetimo kako je danas obavljena primopredaja izvršnih ovlasti gradonačelnika Zagreba, između dosadašnje zamjenice gradonačelnika, ujedno i obnašateljice dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelene Pavičić Vukičević i novoizabranog gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića. Tom prilikom Tomaševiću je predano izvješće o preuzetim i nepodmirenim obvezama Grada Zagreba. Tomašević je nakon primopredaje rekao kako je financijsko stanje gore nego što je očekivao.

“Nešto gore je, ali ne bih pretjerivao”, rekao je Tomašević.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
7.2 ° C
7.7 °
4.3 °
57 %
3.1kmh
100 %
Uto
10 °
Sri
15 °
Čet
18 °
Pet
16 °
Sub
18 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: