13.6 C
Zagreb
Četvrtak, 18 travnja, 2024

Drama na Hvaru: Vatrena stihija na Jadranu, požar se širi, aktivirali su se i meci? Digli kanadere, stiže još vatrogasaca

Pročitajte još:

Traje borba s vatrom kod Starog Grada na Hvaru

Vatrogasci se od sinoć kasno navečer bore s vatrenom stihijom na požarištu kod Starog Grada na rtu Kabal u uvali Stupišće na Hvaru, a Dalmatinski portal piše da su snage na terenu dodatno pojačane.

Naime, jutros u 5 sati prema požarištu su krenuli pripadnici JVP-ova Split i Podstrana te DVD-ova Split, Žrnovnica, Omiš i Dugi Rat, 21 vatrogasac sa šest vozila, a podignuta su i dva kanadera, doznaje se u splitsko-dalmatinskom Županijskom vatrogasnom centru.

Na Hvaru se od jučer kasno navečer s požarom bori preko 30 vatrogasaca.

Dalmatinski portal piše kako se vatra proširila i do bivše streljane gdje su se aktivirali zaostali meci.

Kontaktirali smo gradonačelnika Hvara da provjerimo kakva je situacija.

– S Hvara ne vidimo požar već samo dim, trenutno je cijelu kanal u dimu. Jutros sam obišao DVD i znam samo da je oko 6.30 sati stigao kanader. Gori na području Starog Grada ali detalje ne znam, samo da gori borovina. Tamo su bila tri DVD-a i sada se mijenjaju smjene. Ekipa je bila cijelu noć na terenu, ujutro sam dobio samo ove osnovne informacije a koliko je površine izgorjelo to se još ne zna – rekao je Rikardo Novak, gradonačelnik Grada Hvara.

Požar je izbio oko 22:30, na teren su krenuli vatrogasci iz Hvara i Jelse, a tijekom noći stigla je pomoć iz Splita, Podstrane, Žrnovnice, Omiša i Dugog Rata.

– Nije prošlo tjedan dana od prijašnjeg požara i sad opet gori. Nemoguće da je planulo iz čista mira. Iza mene i moje obitelji je prava ne prospavana noć. Tko će spavat, a kraj tebe gori. Samo se nadam evo da će vatrogasci to što prije ugasit, a ovo što je došlo do streljane, što reći – rekao nam je Ivan koji živi u Starom Gradu.

Iz DVD-a Stari Grad su nam potvrdili da je od zore na terenu jedan kanader, a prije par minuta je stigao i drugi. Gori velika površina preko 100 hektara a točan broj se zasada još ne zna. Požar nije blizu kuća već samo kraj dvije ljetne nastambe koje su obranjene i sanirane.

Na terenu je trenutno 20 vatrogasni vozila s otprilike 80 vatrogasaca.

Potvrdili su da nema ozlijeđenih.

– Požar je aktivan i nije pod kontrolom, ali ne prijeti kućama niti da će se proširiti u ovom trenutku. Vjetar puše, ali nije nepovoljan za gasitelje. Riječ je o gustoj šumi i makiji, i nema puteva. Na terenu je 50 vatrogasaca s 10 vozila s otoka, a jutros u pet sati s kopna je stiglo još šest vozila i 21 vatrogasac. Pomažu i dva kanadera. Popodne očekujemo tramuntanu, što je za nas nepovoljno pa se nadamo da ćemo požar do tada staviti pod kontrolu – kazao je Ivan Kovačević, županijski vatrogasni zapovjednik.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.1 ° C
13.8 °
8 °
45 %
3.6kmh
0 %
Čet
14 °
Pet
14 °
Sub
8 °
Ned
8 °
Pon
10 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: