9 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Dubrovkinja jedva izvukla živu glavu zbog COVID-a, a otac joj preminuo

Pročitajte još:

Koliko je izazovno medicinskom osoblju u Općoj bolnici Dubrovnik, uvjerila se Ana Obradović Skračić, koja je zbog koronavirusa završila na potpori kisikom. To ju je iskustvo potaknulo da na svoj način pomogne COVID odjelu, javlja HRT.

Prva Anina reakcija na pozitivan PCR test bila je nevjerica. Oprez i poštovanje mjera pretvorili su se u borbu protiv bolesti.

– Prva dva tri dana počne kao neka prehlada, pa onda počeli su me boljeti jako kukovi, pa onda leđa, pa je onda prestalo, pa je onda krenuo neki kašalj, pa je taj kašalj stao, govori Ana Obradović Skračić iz Dubrovnika.

Nakon sedam dana, završila je u bolnici, a na terapiji kisikom bila je 13 dana.

“To mi je baš bilo malo traumatično iskustvo, je li, stvarno sam dobrog zdravlja, relativno mlada, tako da, to mi je sve nekako izgledalo kao da će se dogoditi nekome drugome, ne može se to baš meni dogoditi”, govori Ana.

U bolnici su zbog zaraze koronavirusom završili i njezini roditelji, a otac je, nažalost, preminuo.

Prepoznala žrtvu i trud
U toj teškoj situaciji Ana je prepoznala žrtvu i trud medicinskog osoblja, kojima je borba s Covidom svakodnevica. Čim je otpuštena iz bolnice, pokrenula je udrugu “Bog, pravda, poštenje”, kako bi pomogla COVID odjelu.

“Organiziramo dvije humanitarne akcije. Jedna će biti aukcija slika i odazvali su se stvarno svi umjetnici iz grada, svi koje smo kontaktirali su pristali sudjelovati, imamo preko 40 umjetnika”, kaže.

Aukcija će se održati 21. studenog, no Dubrovčani će svoj obol moći dati već u petak, na dobrotvornoj večeri. Sav prihod namijenjen je COVID odjelu, u znak zahvale medicinskim djelatnicima koji se i danas bore za svaki život na prvoj crti obrane od virusa.

Zdravstveni se djelatnici u dubrovačkoj bolnici trenutačno brinu za 61 oboljelog. Pet ih je na respiratoru.

Očekuje li se priljev novih COVID pacijenata, kolike su mogućnosti širenja kapaciteta, doznali smo u javljanju Morane Baričević u našem središnjem Dnevniku. Ona je razgovarala s ravnateljem Opće bolnice Dubrovnik, Marijom Bekićem.

– Očekujemo da će dolaziti više pacijenata nego što ćemo ih optuštati. Treba istaknuti, prema zadnjim PCR testiranjima, dakle rezultati od večeras, OB Dubrovnik je testirala danas 270 pacijenata, čak je 130 bilo pozitivnih. Brojke se ne nastavljaju smanjivati. Međutim, za sada imamo kapacitet za primati oboljele. “Prvi ešalon” nije ispunjen, imamo 81 mjesto. Za sada se možemo nositi, no pratimo situaciju, ističe, dodajući da od danas više nema jednodnevne kirurgije.

– Radi se o zahvatima koji nisu hitni i koji ne ugrožavaju izravno zdravlje. Nesmetano se odvijaju onkološka kirurgija, hitni program i operativni zahvati kod djece s posebnim potrebama, to se nesmetano odvija. Treba dodati cijelu dijagnostiku i polikliničke sadržaje, nisu obuhvaćeni ovim mjerama. Određeni broj sestara smo morali prebaciti na Covid odjel, rekla je za HRT.

Ističe da imaju kronični nedostatak djelatnika, no da su se naučili s time nositi te da se to praktično ne osjeća.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
8.5 ° C
8.8 °
6 °
76 %
5.7kmh
100 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: