15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Glavni riječki epidemiolog: Brojke se, nažalost, neće tako brzo popraviti, evo što nas čeka ove jeseni

Pročitajte još:

To su odluke koje treba planirati na nacionalnoj razini, no moram reći da smo ovakvog skoka dnevnih brojki mogli biti pošteđeni da smo se cijepili u većem obuhvatu, kaže Rončević

Dnevne brojke novih slučajeva zaraze koronavirusom jučer su u Hrvatskoj zabilježile vidljiv porast koji je jasno potvrdio prisutnost četvrtog vala epidemije i u našoj zemlji. Sa 677 novih slučajeva zaraze broj aktivnih slučajeva u našoj zemlji popeo se na 2.951, a iako se s 356 pacijenata koji se nalaze na bolničkom liječenju, među kojima se njih 46 liječi uz pomoć respiratora, još uvijek ne može govoriti o značajnijem pritisku na bolnice u odnosu na proteklo razdoblje, jasno je da će početkom rujna taj broj dodatno narasti.

Od posljedica koronavirusa jučer su u Hrvatskoj preminule četiri osobe. Premda bez smrtnih slučajeva, Primorsko-goranska županija također bilježi dnevnik skok zaraza – s jučerašnjom brojkom od 28 novih slučajeva zaraze, broj aktivnih slučajeva u toj županiji povećao se na 135.

Glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zdravstva za javno zdravstvo PGŽ, dr. Dobrica Rončević, jučerašnji je porast dnevnih brojki zaraze ocijenio “skokovitim“.

‘Otkako kod nas tinja četvrti val, možemo reći da smo u protekla dva tjedna bilježili blag porast novih slučajeva, no 28 novih slučajeva u jednom danu je skokovit porast dnevnih brojki. Porast je u skladu s trendovima i moram reći da se, nažalost, brojke u bliskoj budućnosti neće popravljati’, rekao je glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević, dodajući da će se porast dnevnih brojki s vremenom odraziti i na porast broja hospitaliziranih.

Rončević očekuje da će PGŽ uspješno završiti turističku sezonu kad je u pitanju epidemiološka slika te da će zadržati status zelene regije, no da će približavanjem jeseni vrlo skoro trebati početi razmatrati o strožem pridržavanju i uvođenju rigoroznijih mjera.

‘To su odluke koje treba planirati na nacionalnoj razini, no moram reći da smo ovakvog skoka dnevnih brojki mogli biti pošteđeni da smo se cijepili u većem obuhvatu. Iz naše statistike je vidljivo da se cijepljeni rijetko nađu među zaraženim osobama, a pogotovo kad je riječ o hospitalizacijama zbog bolesti COVID-19’, ističe Rončević te poručuje da se svi oni koji se ne cijepe svjesno odriču civilizacijskih prednosti iz posve iracionalnih razloga te svojom odlukom utječu na kvalitetu života svih, pa i onih odgovornih koji su se cijepili.

Hrvatska je jučerašnje dnevne brojke novih slučajeva lani dostignula tek u listopadu, a koji je bio tek uvod u mjesece koji su uslijedili i u kojima se dnevno bilježilo i po nekoliko tisuća novih slučajeva. Glavni županijski epidemiolog objašnjava zašto jučerašnji skok dnevnih brojki možda ipak neće prouzročiti tisuće novih slučajeva u danu, prenosi Novi list.

“Ponajprije, u odnosu na prošlu jesen kada smo dnevno testirali između 500 i 700 osoba, danas testiramo puno više, pa je samo današnji broj testiranih veći od tri puta u odnosu na prosjek od prošle jeseni. Povećan broj testiranja također možemo promatrati kao jedan od razloga zbog kojih na dnevnoj razini imamo veći broj novih slučajeva.

Drugi razlog zbog kojeg ne trebamo očekivati scenarij jednak onome prošle jeseni, jest cjepivo i osobe koje su cijepljenje te koje, ako se i zaraze, prolaze s blažom kliničkom slikom. Zbog toga računamo na svojevrsnu disproporciju između broja zaraženih i hospitaliziranih u odnosu na prošlu jesen i zimu“, pojasnio je Rončević.

‘Odaziv na cijepljenje trenutno stagnira’
Istaknuo je kako istraživanja pokazuju da su aktualna cjepiva gotovo jednako učinkovita na delta varijantu virusa u odnosu na varijante virusa protiv kojih su inicijalno dizajnirana.

Pritom navodi recentno istraživanje iz SAD-a koje je pokazalo da je u ovom trenutku mogućnost da osoba koja je cijepljena završi u bolnici 25 puta manja u odnosu na necijepljenu osobu dok je šansa da se zarazi manja za osam puta.

“Odaziv na cijepljenje u našoj županiji trenutačno stagnira, no pojavio se interes pojedinih jedinica lokalne samouprave, ali i nekih poslovnih subjekata koji planiraju cijepiti svoje zaposlenike“, rekao je Rončević.

Govoreći o covid-potvrdama, Rončević je kazao kako one formalno vrijede do devet mjeseci od primitka druge, odnosno zadnje doze cjepiva. No, kad je riječ o kroničnim bolesnicima i starijim osobama, smatra da bi cijepljenje trećom dozom trebalo početi nakon šest mjeseci od primitka zadnje doze.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.5 ° C
17.2 °
14.1 °
48 %
8.8kmh
20 %
Čet
16 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: