7.9 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

Hasanbegović: Vi ste domaći i strani plaćenici; Benčić: ‘Sve je javno dostupno’

Pročitajte još:

U RTL Direktu sučelili su se u utorak Sandra Benčić iz platforme Možemo! i Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta. Voditeljica se morala boriti za riječ jer je Hasanbegović želio cijelo vrijeme pričati

Gospodine Hasanbegović, što su rodno ispravni semafori? Nema ih u programu Možemo, pitala je na početku sučeljavanja voditeljica RTL Direkta Mojmira Pastorčić Zlatka Hasanbegovića iz Domovinskog pokreta. Njega su pozvali u emisiju kao predstavnika Miroslava Škore koji se u drugom krugu bori za mjesto gradonačelnika Zagreba. S kontra strane bila je Sandra Benčić iz platforme Možemo! kao dio tima pobjednika prvog kruga za gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Zlatko Hasanbegović rekao je da mu je Rada Borić pojasnila što su rodni semafori. “Pitao sam gđu. Borić, danima sam o tome razmišljao, što su to rodni semafori i ona je rekla da moram na prijelazu, kada čekam, uočiti da su siluete, kada se zazelene isključivo muškarci. Pokazala mi je siluetu žene koja bi trebala u duhu rodne ravnopravnosti, na što sam ja primijetio na silueti da sam vidio ženu u suknjici i rekao joj da je to tipični rodni stereotip”, rekao je.

Benčić je pojasnila nalaze li se rodno ispravni semafori u njihovu programu. “Mi jesmo rekli da ćemo u urbanom planiranju uzeti u obzir i dimenziju roda. To konkretno da kod vrtića i škola su žene te koje najčešće idu po djecu, morate imati tramvajske stanice, autobusne stanice, obilježene pješačke prijelaze, po mogućnosti i regulaciju prometa iz razloga što se tu nalaze djeca i žene koje su najčešće korisnici javnog prijevoza. Dakle, uzeti u obzir rodnu dimenziju znači i da kada planirate naselja da su nogostupi dovoljno široki da možete s kolicima za dijete proći po njima…”, rekla je.

“Ovdje se radi o PR taktici, prikriti ključnu ideološku poruku”, rekao je Hasanbegović. “Dakle, ovdje se radi o jednoj vrsti strane ideološke penetracije, desetljeće dobro dotjerane, dakle jedne parapolitičke aktivističke skupine koja je desetljeća pripremala ono što sad vidimo, prelazak u politiku. Gospođa Benčić nije nikada u životu ni jednu kunu zaradila izvan stranih dotacija izvan državnog proračuna i izvan proračuna Milana Bandića, koji je bio jedan od financijera te hobotnice NGO-ovske. Pola liste Možemo! su zaposlenici gradske uprave. O demontaži sustava Milana Bandića govore ljudi koji su desetljećima dobro dotirani aktivisti koji su u svakom trenutku bili korisnici gradskog proračuna”, rekao je Hasanbegović.

Benčić je opovrgnula te teorije zavjere.

– Ne, naravno da ne. Mi smo jedna od rijetkih stranaka čiji je svaki financijski izvještaj svaku financijsku reviziju prošao iz prve, bez ikakvih dodatnih potreba da se nešto popravlja. To je, naravno, sve javno dostupno i transparentno, može se pogledati.

Međutim, vratit ću se na ono što je možda poanta. Mi ćemo i dalje, i zato ne želim odgovarati na ovakve prozivke, buditi nadu i optimizam da ovaj grad može i mora bolje. I ono što je 140 tisuća građanki i građana reklo je da su s nama i da imamo njihovo povjerenje, a imamo njihovo povjerenje zato jer smo se s njima, ne u zadnjih godinu dana ili četiri godine, nego zadnjih 15 godina borili protiv ovakvog klijentelističko koruptivnog modela vladanja kakav je imao Milan Bandić – rekla je voditeljici.

U nastavku emisije spomenuli su i prosvjed protiv gradnje u Varšavskoj ulici u Zagrebu gdje se fotografirao i Hasanbegovićev kolega iz stranke Igor Peternel. Voditeljicu je zanimalo znači li to je da je i on strani plaćenik pošto je bio ondje gdje i Tomašević.

“Dakle, da demistificiramo tu priču o prosvjedu. Dakle, tamo su se, kao, građani… Dakle, činjenica da je način na koji je gospodin Horvatinčić došao do projekta, pitanje garaže i tako dalje, više-manje o tome je postojao konsenzus. I tamo je postojalo mnoštvo građana kao pojedinaca koji su došli iz građanskoga poriva na taj prosvjed. Ali je ključno tko su bili organizatori prosvjeda. A organizatori prosvjeda su bili profesionalni agitatori koji su živjeli, dakle, isključivi izvor prihoda”, rekao je.

Benčić je rekla da su svoju kampanju i cijeli rad uvijek temeljili na povjerenju s građanima. “To povjerenje se i sada vidi, da mi nosimo poruku nade i optimizma, da drugi stožeri, nažalost, su kao kampanju izabrali negativnu kampanju, podmetanja i, naravno, bezbroj laži koje su lako dokazive. Ali, isto tako želim reći još jednu stvar. Nije problem što u Hrvatskoj imamo različite političke opcije na cijelom političkom spektru. To je zapravo u redu i normalno za demokratsko društvo. Ono što je problem je što imamo ljude koji ne rade svoj posao za koji su ih građani izabrali, kao što vi gospodine Hasanbegoviću ne radite.

Nije problem jeste li vi desno ili lijevo, nego da to što reprezentirate ne reprezentirate. Vi ste se u Skupštini Grada Zagreba u četiri godine za riječ javili 20 puta, gospodin Tomašević 550 i nešto puta. Vi ste se u Saboru RH u prvih pet mjeseci za riječ javili dva puta, a za to ste uzeli 80.000 kuna hrvatskog novca neto, a to je koštalo sto i nešto tisuća kuna u brutu! Dakle, vi gospodine Hasanbegoviću ne radite ništa za onaj posao za koji ste izabrani”, rekla je Benčić.

Hasanbegović je na to rekao kako će o njegovom poslu odlučivati birači. Na kraju su pozvali građane da izađu na izbore.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
8.6 ° C
9.4 °
3.6 °
87 %
1.5kmh
0 %
Sub
20 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
23 °
Sri
19 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: