16.2 C
Zagreb
Subota, 20 travnja, 2024

Hladno i tmurno: Niže temperature danas očekuju se kiša i oblaci a u jednom dijelu padat će snijeg

Pročitajte još:

“Pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu tijekom nedjelje i početkom tjedna mnoge će u unutrašnjosti više podsjećati na jesen nego na proljeće. Osobito uz snijeg, koji je moguć u najvišem gorju te najvišu nedjeljnu temperaturu u većini kopnenih krajeva nižu od 10 °C. Na sunčanijem Jadranu će još u nedjelju puhati ponegdje jaka bura, uglavnom na sjevernom dijelu.

Od utorka toplije. I dalje promjenjivo, ali posvuda uz češća sunčana razdoblja, pri čemu će lokalna kiša sve više nalikovati na proljetne pljuskove, moguće uz grmljavinu. Na Jadranu će od srijede zapuhati jugo.”, sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Proljeće nikako da počne pa nas tako ponovno ovog vikenda očekuje novo pogoršanje vremena, prenosi HRT.

“Nedjelja će biti oblačna i tmurna uz slabu, ali prijepodne čestu kišu pa će dnevna temperatura u Slavoniji, Baranji i Srijemu ostati niža od 10 °C. I u središnjoj će Hrvatskoj nedjelja više ostavljati dojam jeseni nego proljeća. Kiša će biti česta, uglavnom slaba, a puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, pa će mnogima biti hladno pri temperaturi između 4 i 9 °C. U hladnom i oblačnom gorju osim kiše mjestimice će padati susnježica i snijeg. Na sjevernom Jadranu promjenjivo – povremeno s malo kiše. Bura jaka – osobito prijepodne, kada pod Velebitom može biti olujnih udara. More većinom umjereno valovito. Jutarnja temperatura na moru od 5 do 9 °C, a najviša oko 13 °C”, za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U Dalmaciji će, pak, biti promjenjivo, gotovo posvuda može pasti malo kiše, ali bit će i sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. Ujutro ponegdje bura, izraženija na sjeveru, a poslijepodne jugozapadni vjetar, na umjereno valovitom moru sjeverozapadni. Jutarnja temperatura od 4 °C u unutrašnjosti do oko 8 °C na obali i otocima, a najviša dnevna između 12 i 16 °C.

Pelajić navodi kako će podjednako toplo biti i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje uz više oblaka može pasti malo kiše, osobito prijepodne i sredinom dana. Ujutro će rijetko gdje biti bure, a zatim će zapuhati umjeren jugozapadnjak. More malo do umjereno, prema otvorenome i jače valovito, a vidljivost dobra.

Idućih dana na kopnu povremena kiša, uz pretežno oblačnu nedjelju u višim predjelima i susnježica i snijeg. Pritom dnevna temperatura u nedjelju malo niža nego u petak i subotu, a od utorka će znatnije porasti.

I na Jadranu promjenjivo, s mjestimičnom kišom posebice u utorak, a na sjevernom Jadranu i prije toga. Bura će oslabjeti i okrenuti na jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, a, kao i na kopnu, početkom novog tjedna postupno toplije.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
13.9 ° C
16.1 °
11 °
41 %
4.6kmh
20 %
Sub
14 °
Ned
13 °
Pon
12 °
Uto
9 °
Sri
13 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: