15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Božinović o ulasku Hrvatske u Schengen: Na našem europskom putu više nema granica

Pročitajte još:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iz Bruxellesa je komentirao ulazak Hrvatske u Schengen

‘Konačno možemo reći da je Hrvatska u Schengenu i da hrvatski građani ulaze u najveću zonu slobodnog kretanja u svijetu. Ništa nije palo s neba. Bili smo suzdržani u komentarima zato što je to takav proces. Znali smo od početka da neće biti lako, da će biti teškoća, da će biti sumnjičavosti onih koji će propitkivati što radimo, da ćemo i mi napraviti pokoju grešku. Pokazali smo da način na koji smo vodili proces, za Hrvatsku nema granica’, kazao je ministar, prenosi N1.

Zahvalio se svima koji su vodili proces pristupanja, od policajaca na granici do Vlade. “Svi su dali veliki obol ovom uspjehu, velikom uspjehu.”

“Ulazimo u trenutku kad je malo zemalja bilo spremno razgovarati o proširenju. Ali znali smo da smo ustrajnim radom doveli države članice do toga da se Hrvatsku ne može zaustaviti. Išli smo odlučno da za EU nije bilo druge mogućnosti osim da Hrvatska uđe u Schengen. Veliko je zadovoljstvo vratiti se nekoliko godina unazad i reći da si ponosan na ono što smo napravili. Taj 281 uvjet nije samo činjenica koju ponavljamo, nego konkretni poslovi koje smo vodili”, poručio je Božinović.

“Hrvatska je pokazala da je s pravom članica EU-a, da je u stanju, iako nismo velika zemlja, provesti sve uvjete i siguran sam da je primitkom Hrvatske EU na velikom dobitku. Prava poruka je da su ovo hrvatski građani zaslužili, ovo je zbog njih. Ovo će biti i poticaj hrvatskom gospodarstvu”, dodao je.

“Ovo nije bila lagana rasprava. Danas je bilo i previše emocija. Rekao bih da je većina zemalja bila za to da se i Bugarsku i Rumunjsku primi, oni već 12 godina čekaju, i naša pozicija prema njima je bila da trebaju postati članicama. No, činjenica je da nije postignut konsenzus i da ovakva opasnost na kraju dana nije postojala, razgovarao sam sa svima, i sam hrvatski pristup od prvog dana bio je takav da su danas rekli da ne mogu biti protiv Hrvatske. Razgovarao sam i s rumunjskim i bugarskm kolegama, žao mi je. Hrvatska je ovo vrijeme imala kontakt s njima, pokušavali smo pomoći, ali očito smo odmakli da nas je bilo teško sustići”, rekao je.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: