14.5 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Dijelovi Hrvatske zatrpani snijegom, pada i u Zagrebu: Moguć je i na otocima

U unutrašnjosti i na Jadranu bit će promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, a u višem gorju susnježicom i snijegom, kojih bi s padom temparature moglo biti i u nizinama, osobito sjeverozapadne Hrvatske, prognoziraju u četvrtak iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Pročitajte još:

U Zagrebu je tijekom jutra počeo padati snijeg, a moguć je ponegdje i uz obalu sjevernog Jadrana, javlja DHMZ.

Na kopnu će puhati povremeno umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar. U Dalmaciji će puhati umjeren do jak, na udare i olujan južni i jugozapadni vjetar, a na sjevernom dijelu umjerena do jaka bura bit će u jačanju. Najviša dnevna temperatura kretat će se od 1 do 7, na Jadranu između 7 i 13 Celzijevih stupnjeva.

Iz HAK-a upozoravaju da za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Također napominju da su kolnici mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, a vrlo jaka kiša mjestimice u Dalmaciji. Mogući su odroni.

HAK vozačima savjetuje da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak te na put ne kreću bez zimske opreme.

Sutra bi u unutrašnjosti također moglo biti susnježice i snijega, a jutarnje temperature će se kretati od -4 do 0, na Jadranu od 2 do 7. Najviša dnevna temperatura bit će između -1 i 4, a na Jadranu između 7 i 11 Celzijevih stupnjeva.

Za većinu Hrvatske izdana upozorenja
Za dijelove Hrvatske izdana su upozorenja Meteoalarma. Naime, za zagrebačku i karlovačku regiju izdano je žuto upozorenje zbog snijega i poledice, a moguće je i pet do 15 centimetara snijega. Za gospićku regiju koja uključuje i Gorski kotar također je proglašeno žuto upozorenje zbog snijega i poledice, ali upozoravaju na mogućnost da padne više od 15 centimetara snijega.

Žuto upozorenje izdano je i za veći dio obale, u sjevernoj i srednjoj Dalmaciji zbog vjetra, snijega i poledice te u Istri, na riječkom području, Kvarneru i podvelebitskom dijelu zbog grmljavinskog nevremena.

Za jug Hrvatske izdano je narančasto upozorenje zbog mjestimice vrlo jakog pa i olujnog juga.

Slijedi zahlađenje, kiša i snijeg
– Idućih će dana u unutrašnjosti Hrvatske dominirati oblaci. Povremeno će padati snijeg, ne samo u gorju nego i u nizinama, a u Slavoniji, Baranji i Srijemu te unutrašnjosti Dalmacije bit će i kiše. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura zraka bit će primjerenija dobu godine od one prošlih dana i tjedana.

– I na Jadranu će se osjetiti dašak zime, pri čemu će duž većeg dijela oblake, osim pada temperature zraka, osjet hladnoće pojačavati umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujno- piše HRT.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
13.3 ° C
14.4 °
11.8 °
36 %
1.5kmh
0 %
Pet
15 °
Sub
9 °
Ned
9 °
Pon
11 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: