9.4 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Djed živi u domu sa 100 kuna mjesečno, nije odjavio TV. HRT ga naganja po sudu

Sud je odlučio da umirovljenik traženi iznos mora podmiriti jer nije dostavio dokaz da je odjavio svoj TV prijamnik...

Pročitajte još:

Općinski sud u Pazinu nepravomoćno je presudio da umirovljenik iz Labina u roku od osam dana mora HRT-u platiti 480 kuna za neplaćenu pristojbu iz 2020. godine. Treba, uz to, pokriti i zatezne kamate i troškove parničkog postupka od još 737 kuna, javlja Glas Istre i dodaje da stariji gospodin taj iznos nikako ne može pokriti, jer nema s čime, pa je tražio da ga se oslobodi plaćanja.

Labinjon, koji je korisnik prava na dugotrajni smještaj u Domu za odrasle osobe Vila Maria u Puli, čije troškove snosi resorno ministarstvo, te mjesečno prima pomoć za osobne potrebe od sto kuna, dužan je, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Pazinu, u roku od osam dana platiti HRT-u 480 kuna za neplaćenu pristojbu iz 2020. Na to bi još trebao platiti zatezne kamate i troškove parničnog postupka u iznosu od 737,50 kuna. Ova presuda, a pretpostavljamo da nije usamljena, samo pokazuje koliko bešćutna može biti birokracija, koja ne priznaje nešto što je bjelodano, a to je da spomenuti Labinjon, bilo zbog neznanja ili nekog drugog razloga, nije odjavio svoje plaćanje pristojbe, na što ima pravo kada boravi u domu za starije osobe.

Sud se pozvao na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji, navevši da je njime “propisano da svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu”.

U presudi se navodi i da je istim Zakonom “određeno da pretplatnici nisu dužni plaćati mjesečnu pristojbu ako prijamnik odjave, a da način odjave prijamnika i kontrole plaćanja mjesečne pristojbe utvrđuje HRT svojom odlukom”.

Glavni ravnatelj HRT-a želi novi model pretplate
Podsjetimo da je glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb na sjednici Programskog vijeća HRT-a krajem studenoga najavio novi model naplate RTV pristojbe.

“Zastarjeli sustav naplate pristojbe vezan uz prijamnik ima velika ograničenja i kreira negativni PR. Sve je manje kućanstva u Hrvatskoj, a postotak ljudi koji ne plaćaju pristojbu sve je veći. To je trend i u Europi – sazrelo je vrijeme da se sa starog modela maknemo i preuzmemo neki drugi model koji ćemo predložiti zakonodavcu”, rekao je Šveb.

U svibnju se, pak, požalio da je 80 kuna pristojbe premalo i da “svega 37 kuna ostaje za direktne troškove proizvodnje radijskog i televizijskog programa HRT-a, a da s 12 kuna HRT sufinancira čitavu kreativnu industriju u Hrvatskoj”.

Gotovo tri tisuće HRT-ovaca dobit će božićnicu veću od 1000 eura
Podsjetimo i kako su Index Istrage otkrile da će zaposlenicima Hrvatske radiotelevizije, kojih je oko 2900, do kraja godine biti isplaćena božićnica od 2 tisuće kuna u novcu, novčani bon u iznosu od 700 te tzv. godišnja nagrada svakom zaposleniku u iznosu od 5000 kuna u novcu. Tako će radnici javne televizije biti bogatiji za dodatnih 7700 kuna godišnje nagrade.

Prema toj računici, HRT bi tako trebao isplatiti svojim radnicima oko 22.3 milijuna nagrade. Podsjetimo da HRT godišnje prikupi 1.26 milijardi kuna od obavezne pristojbe koja iznosi 80 kuna. Tako će malo više od pet posto tog ukupnog iznosa članarina za HRT otići na godišnje nagrade za zaposlenike Prisavlja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
oblačno
8.5 ° C
8.8 °
6 °
76 %
5.7kmh
100 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: