15.9 C
Zagreb
Četvrtak, 28 ožujka, 2024

Država uzima PDV na humanitarnu pomoć žrtvama u Turskoj i Siriji

Na stranicama Porezne uprave piše da donacije ne podliježu plaćanju PDV-a, ako se za to ne dobije neka protuusluga

Pročitajte još:

Hrvatski Crveni križ otvorio je telefonsku liniju preko koje prikuplja pomoć za stanovnike Turske i Sirije, država teško pogođenih nedavnim potresima u kojima je stradalo preko 11.000 ljudi, a žrtve se i dalje zbrajaju.

Na web stranici Crvenog križa uz broj telefona nalazi se i podatak da je PDV uključen u cijenu poziva.

‘Građani mogu pomoći i pozivom na broj donatorskog telefona 060 90 11 (cijena poziva je 0,83 eura / 6,25 kn / PDV je uključen, kao i naknada teleoperateru. Teleoperater: Moj telekom d.o.o.)’, navodi se na stranici.

Index je kontaktirao Upravu Crvenog križa za komentar.

“Vezano uz vaš upit, možemo odgovoriti kako je točno da naplata poziva putem donatorskog telefona 060 9011 uključuje i PDV. Prihod od PDV-a nije prihod Republike Hrvatske nego je riječ o prihodu Europske unije.

Iako smo mi i u dosadašnjim slučajevima tražili da se Vlada RH odrekne PDV-a, pojašnjen nam je način funkcioniranja sustava u sklopu kojega Republika Hrvatska ne može donijeti odluku o izuzeću plaćanja PDV-a nego se u pojedinim slučajevima iz proračuna Vlade RH, ukoliko to odluče, uplaćuje donacija u iznosu koji je jednak PDV-u. Hrvatski Crveni križ to će i ovoga puta pismenim putem zatražiti od Vlade RH”, odgovaraju iz Crvenog križa.

I za redovnu donacijsku liniju država ubire porez
Prema podacima s web stranice Crvenog križa, Republika Hrvatska nije se odrekla poreza ni na redovnoj telefonskoj liniji putem koje se također skupljaju donacije.

“Rad Hrvatskog Crvenog križa moguće je podržati i pozivom na donacijski broj 060 90 11. Telefon je dostupan 24 sata dnevno tijekom cijele godine i pozivom na njega doniraju se novčana sredstva za programe Crvenog križa. Prema potrebi telefon aktiviramo za apele i akcije pomoći stradalima u elementarnim i drugim nepogodama i nesrećama u zemlji i svijetu. Cijena poziva iznosi 6,25 kuna po pozivu, PDV uključen”, navodi se na stranicama Crvenog križa.

Država je uzimala PDV i na pomoć Ukrajincima
Ista je situacija kod prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Ukrajine. Na webu Crvenog križa piše da je i tu uključen PDV.

“Novčana sredstva mogu se donirati i putem donatorskog telefona 060 9011 (Cijena poziva iznosi 6,25 kuna, u iznos je uključen PDV kao i naknada teleoperateru)”, stoji u objavi od 10. ožujka 2022. godine u sklopu apela Crvenog križa za prikupljanje sredstava za pogođene stanovnike ratom zahvaćene Ukrajine.

Donacije bi trebale biti oslobođene PDV-a

Zanimljivo je da se na stranicama Ministarstva financija, preciznije Porezne uprave, navodi kako “​donacija novčanih sredstava ne podliježe plaćanju PDV-a, neovisno o visini iznosa i davatelju, ako za donirana novčana sredstva davatelj ne primi nikakvu protuisporuku”.

Kontaktirali smo i Poreznu upravu s pitanjem zbog čega država ubire poreze u navedenim slučajevima. Čim dostave odgovor, rado ćemo ga objaviti.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Povijesna odluka za Dinamo: Zajec je predsjednik Dinama! Skender dopredsjednik, izabran IO

Velimir Zajec novi je predsjednik Dinama! Na Skupštini je prisustvovalo 52. člana, osam iz liste 35 nije se pojavilo. Za...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
14.8 ° C
14.9 °
13 °
57 %
6.2kmh
20 %
Čet
15 °
Pet
20 °
Sub
24 °
Ned
21 °
Pon
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9141
GBP
1,1741
CHF
1,0426
CNY
0,1272
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: