4.1 C
Zagreb
Utorak, 16 travnja, 2024

Gordan Jandroković poslao poruku od koje će se Putin zatrest: ‘Sve su to ozbiljni znakovi…’

Pročitajte još:

Hrvatska je domaćin prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme, najvećeg međunarodnog skupa u povijesti naše zemlje. 42 delegacije iz 32 države sudjeluju na summitu u Zagrebu na kojem se želi pružiti potpora Ukrajini i povećati pritisak na Rusiju.

Summitom u Zagrebu uspostavlja se parlamentarna dimenzija Krimske platforme. U godinu dana od njezina osnivanja mnogo toga se promijenilo, no krajnji cilj ostao je isti – oslobađanje ukrajinskog okupiranog teritorija.

Prigodnim govorom otvorio ga je šef hrvatskog parlamenata Gordan Jandroković.

“Hrvatska je ponosna što je mogla organizirati s Ukrajinom ovaj samit u Zagrebu”, uvodno je rekao Gordan Jandroković. “Vratimo se za trenutak u kolovoz 2021. godine. Tada se u Kijevu, na inauguracijskom samitu međunarodne Krimske platforme okupilo 47 vlada. Na inicijativu predsjednika Volodimira Zelenskog ovime se željelo ojačati odgovor na okupaciju Krima od strane Ruske Federacije. U Moskvi su taj samit, tipično, nazvali ‘skupom vještica’. Sada, možemo biti sigurni, dorađivali su planove kako okupirati dijelove Donjecka i Luganska pod krinkom ‘specijalne vojne operacije’.

No, zemlje su snažno reagirale i odgovorile na Putinov anticivilizacijski potez. Snaga ukrajinskog naroda danas je predmet divljenja u svijetu. I mi smo svoj ponos prije trideset godina stavili sučelice vojno nadmoćnom agresoru. Kod hrvatskih je građana uništavanje Ukrajine probudilo sjećanja na uništavanje hrvatskih gradova. Mi to nikada nećemo zaboraviti. Ne treba čuditi hrvatski senzibilitet za Ukrajinu i naša želja da pomognemo.

Hrvatski je sabor 25. veljače donio deklaraciju o Ukrajini čime smo najoštrije osudili rusku agresiju. Čini to i danas u zajedničkoj organizaciji ovog skupa. Nastavak ruske agresije i ovoj je platformi dao novi zamah. Iako njezin naglasak ostaje na Krimu, svaki je prilika za nove alate. Nitko ne bi smio imati dileme o tome na koju stranu u ovom sukobu stati. Putinove najnovije reakcije, rujanska mobilizacija, nelegitimni referendumi, nuklearne prijetnje, raketiranje ukrajinskih gradova, sve su to znakovi ozbiljne eskalacije, ali i očaja.

Predani našim zajedničkim vrijednostima, vladavini prava i temeljnih sloboda, nemojmo posustati u pomoći Ukrajini na putu do pobjede”, rekao je Jandroković te svoj govor završio sa “Slava Ukrajini”.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
slaba kiša
4.8 ° C
5.5 °
1.9 °
89 %
2.1kmh
100 %
Uto
5 °
Sri
10 °
Čet
14 °
Pet
14 °
Sub
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: