6.2 C
Zagreb
Četvrtak, 25 travnja, 2024

Andrej Plenković rekao kako stoje stvari: ‘Ne biti uz Ukrajinu danas znači izdaju’

Pročitajte još:

Središnji događaj održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici

U Zagrebu se danas održava Prvi parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme.

Središnji događaj održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a među 42 strane delegacije je i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi.

Sudionicima samita će se putem video veze obratiti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Otvorio ga šef hrvatskog parlamenata Gordan Jandroković. Nakon njega za govornicu je stao premijer Andrej Plenković.

“Naša se konferencija odvija u okolnostima novih brutalnih napada na Ukrajinu, dronovima samoubojicama, kako bi se prije zime pričinila dodatna šteta i demoralizirao ukrajinski narod. Međutim, ukrajinski narod je u zadnjih osam godina pokazao da je čvrst, pokazao je odlučnost da se bori za svoju slobodu i teritorijalni integritet. Tu smo kako bismo poslali tri poruke. Prva, Krim je Ukrajina, Donjeck i Lugansk su Ukrajina, svi pripojeni teritoriji su ukrajinski. Druga poruka je da vi kao parlamentarci date podršku vašim kolegama u Vrhovnoj Radi koji vode zemlju i u ovako teškim okolnostima. Treće, okupili bismo se kako bismo dali snažnu podršku svjetskom poretku koji je utemeljen na međunarodnom pravu. Upravo je ta poruka presudna ovoga tjedna kada smo obilježili i Dan Ujedinjenih naroda.

Rekao je i da Hrvatska kontinuirano daje podršku Ukrajini – vojno, humanitarno i financijski.

“Organizacija ovog skupa je još jedna simbolična poruka da smo uz prijatelje. Biti uz Ukrajinu danas, moralan je i civilizacijski čin. Ne biti na strani Ukrajine znači biti na strani onih koji silom žele ostvariti osvajačke ciljeve i znači biti uz Kremlj u ovom sramnom dobu. Biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povijesti”, dodao je Plenković i naglasio da mu je drago da svijet nije ponovio grešku otprije 30 godina kad Hrvatska nije imala ovakvu potporu i solidarnost cijelog svijeta.

Nancy Pelosi zahvalila je Plenkoviću i Jandrokoviću na “prekrasnim riječim” i ustvrdila da će Ukrajini koristiti iskustva Hrvatske.

“Krim je Ukrajina. Neki od nas su sinoć mogli direktno vidjeti što se doga, kampanja za strah. Vojnici ubijaju civile, Putin napada energetska postrojenja da Ukrajinu ostavi bez struje. Govorimo o silovanjima, otmicama djece. To nije humano ponašanje. Ostat ćemo iz Ukrajinu dok god ne dobije rat”, rekla je Pelosi.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
6.2 ° C
7.2 °
4.8 °
90 %
0kmh
0 %
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
18 °
Ned
23 °
Pon
14 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: