14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Volodimir Zelenskij se videovezom javio u Zagreb: ‘Rusi muče, traumatiziraju, ubijaju djecu, žene i starce’

Pročitajte još:

Sve razine su potrebne kako bi se odgovorilo na ruske provokacije, naglasio je ukrajinski predsjednik na samitu Krimske platforme

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski videopozivom iz Kijeva se obratio sudionicima na prvom parlamentarnom samitu Krimske platforme u Zagrebu koji je domaćin.


“Hvala što podržavate Ukrajinu i Krim. Zajedničke vrijednosti ujedinile su nas i na prošlom samitu. Rusija je svoju suludu agresiju počela s Krimom i gotovo nakon osam godina, gotovo sve zemlje osjećaju posljedice te agresije. Svijet gubi. Rusi muče, traumatiziraju, ubijaju djecu, žene i starce. A sve je počelo okupacijom Krima. Svijet je postao okrutnije mjesto gdje Rusija može izazvati glad jer zaustavljaju slobodan izvoz”, rekao je Volodimir Zelenskij.

“Rusija sada ucjenjuje cijeli svijet i tvrdi da je Krim njihov, ali mi smo ovdje kako bismo pokazali da ono što se događalo na Krimu, da je bilo privremeno. Da je ta okupacija privremena. Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu. Krim će biti oslobođen i tek tada će svijet osjetiti da je rat prestao i da je svijet postao siguran. Krimsku platformu pokrenuli smo prije dvije godine i vidjeli smo da će se proširiti. Sve razine su potrebne kako bi se odgovorilo na ruske provokacije”, rekao je Zelenskij.

– Teče deveta godina ruske okupacije, lišili su Ukrajince normalnog života i poluotok gospodarskog razvoja, zabranjuju vjerske slobode i imaju vjersko i etničko čišćenje, ako ste muslimani, Rusi vas smatraju kriminalcima, ako ste neka manjina, također. Razmislite o tome, ljudi tamo žive tako već devet godina. Povratak ukrajinske zastave na Krim je povratak normalnog života – poručio je.

Obnovit ćemo našu Ukrajinu, naglasio je Zelenski.

– Potrebne su nam tri stvari – vojna i financijska pomoć i sankcije. I ja vas molim da to radite, to je temelj za budući mir. Naša suradnja se mora nastaviti i nakon što povratimo teritorijalnu cjelovitost. Molim vas obećajte mi da ćete posjetiti naš oslobođeni Krim čim se tamo vratimo jer taj dio Europe nije vidio tako uvažene goste dugo vremena – poručio je.

Zahvalio je Jandrokoviću i Plenkoviću na gostoprimstvu.

– Slava Ukrajini – zaključio je.

S vama smo, odgovorio mu je Jandroković.

Okupljeni dužnosnici su mu zapljeskali nakon obraćanja.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
raštrkani oblaci
12.6 ° C
15 °
10.8 °
69 %
2.1kmh
40 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
24 °
Pon
25 °
Uto
26 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: