18 C
Zagreb
Subota, 27 travnja, 2024

I danas nas čeka pakleno vruće, a dijelu prijeti grmljavinsko nevrijeme!

Meteoalarm je za danas izdao crveno upozorenje za četiri regije zbog toplinskog vala - kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku

Pročitajte još:

U unutrašnjosti djelomice sunčano, a kasno poslijepodne te osobito navečer i u noći na četvrtak jače pogoršanje s pljuskovima i grmljavinom, mjestimice i izraženijim.

U Dalmaciji i dalje vedro, dok su na sjevernom Jadranu navečer mogući lokalni pljuskovi. Puhat će jugozapadnjak, na moru i jugo, a poslijepodne će u unutrašnjosti naglo okrenuti na vrlo jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz osjetno osvježenje.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 18 do 22, na Jadranu od 24 do 28 °C, a najviša dnevna uglavnom između 31 i 36 °C.

Meteoalarm je za danas izdao crveno upozorenje za četiri regije – kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku.

Visoka temperatura zraka može uzrokovati zdravstvene probleme kod ljudi, osobito kod osjetljivih skupina kao što su mala djeca, kronični bolesnici, starije osobe te ljudi koji rade na otvorenom prostoru, piše DHMZ i donosi preporuke za javnost.

capture hhvoK5g

U srijedu će vrućina popustiti
Na krajnjem jugu Hrvatske jutro će biti iznimno toplo s temperaturama od 23 do 28 stupnjeva, a na obali će te temperature doseći i 35 stupnjeva. U zaobalju će biti i do 38 stupnjeva. Puhat će uglavnom slab vjetar, popodne i umjeren jugozapadni i zapadni, a more će biti temperature oko 27 °C.

Ono što bi mnoge moglo razveseliti – donijet će nam srijeda. Na kopnu će biti nestabilnije i oblačnije, nego ovih dana, a i vrućina će popustiti. Lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijeme koje će pratiti jak vjetar, posebno srijedu navečer do noći na četvrtak. U unutrašnjosti Dalmacije, ali i na obali, i dalje će biti vruće i sunčano, a pad temperature manje će se osjetiti, nego u unutrašnjosti zemlje.

“Na sjevernom Jadranu još veći dio srijede pretežno sunčano, no već je u noći na četvrtak mjestimice velika vjerojatnost neverina, kojih će povremeno biti i u četvrtak i petak. U četvrtak će zapuhati umjerena do jaka bura, koja će u petak biti u slabljenju.”, prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc.

Što se tiče agrometeorološke prognoze – Ivana Čavlina Tomašević iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a kazala je da će biljke i životinje trpjeti toplinski stres zbog temperatura koje će dosezati i 37 stupnjeva.

Toplinski val koji hara južnom Europom još će se više pojačati, javlja Sky news. U Italiji će temperature dosegnuti i 46°C i to u gradu Tarantu u južnoj Italiji, što je 2,8C ispod europskog rekorda postavljenog u kolovozu 2021. u Floridiji na Siciliji. Na Sardiniji i Siciliji bit će 45 stupnjeva.

“Zemlja će postati ‘pakao’ ako ovi toplinski valovi ne potaknu vlade da se uhvate u koštac s globalnim zagrijavanjem”, kazao je klimatolog dr. Akshay Deoras sa Sveučilišta Reading.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
18.7 ° C
18.8 °
18 °
45 %
5.1kmh
0 %
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
22 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: