14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Jaja u Hrvatskoj 64 posto skuplja nego lani, a u Europi ‘samo’ 30 posto: ‘Ima tu korporativne pohlepe

‘Trenutno vlada jedna korporativna pohlepa, naprosto svi pokušavaju u ovoj situaciji nešto zaraditi’, kaže poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović

Pročitajte još:

Kruh za manje od jednog eura u Hrvatskoj više nećete pronaći nigdje. Ta osnovna životna namirnica u prosincu prošle godine bila je 32 posto skuplja nego godinu prije, a podaci za siječanj tek se čekaju. Teško se i priviknuti da jedno jaje košta 30 centi, odnosno da mu je cijena porasla 62 posto, dvostruko više nego igdje u Europi. Svi znamo da je sve poskupjelo, ali zašto je kod nas poskupjelo više nego drugdje – pitaju se u RTL Direktu.

“Ne zbog toga da bi nešto sad mi dodatno zaradili nego je išla cijena sirovina gora. Nažalost da bi mi mogli nastaviti raditi kvalitetno to je bilo nužno”, govori voditeljica poslovnice Alenka Đurak.

A kad je nužda, onda to ovako izgleda. Od prosinca 2021 do prosinca 2022 u Hrvatskoj je kruh poskupio za 32 posto – više nego drugdje u Europi, prosjek EU je 20 posto, inače najviše je poskupio u Mađarskoj 82 posto, dok recimo Slovenci puno manje pate u pekarama uz poskupljenja od 17 posto. Jaja isto. Zašto? Zato.

“Rast troškova vidimo kroz energente, struja plin, ambalaža i ono što je nama najbitnije, cijena hrane”, kazala je voditeljica tvrtke za proizvodnju jaja Magi Lukač.

Konkretno kila hrane za koke 2021 0,85 lipa, 2022 1,70, danas 2,60.

Koke jedu skuplju hranu i zato su jaja skuplja, to smo već odavno apsolvirali, sirovine su skuplje, energent su skuplji, ali nije to glavno pitanje jer koke jedu skuplju hranu svugdje u Europi, zašto je onda ovaj paket jaja toliko više pokupio u Hrvatskoj naspram ostatka Europe

Dakle naš žumanjak i bjelanjak su poskupili za 64 posto, a EU jaja u prosjeku su skuplja 30 posto.

A Amerikanci su bijesni zbog jaja, jedan senator pozvao je regulatornu agenciju da istraži je i došlo do neopravdanog naglog dizanja cijena.

Mi u Hrvatskoj uvozimo jabuke, zamrznute kiflice, svinjske polovice, to je ok, uvoze i drugi, ali mi više od drugih – to je temelj razlike u brojkama, uvozna inflacija i ne samo to.

“Sad trenutno na snazi vlada i jedna korporativna pohlepa, naprosto svi pokušavaju u ovoj situaciji nešto zaraditi”, govori poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović.

Doduše, trgovci u Hrvatskoj redovno ističu da su cijene kod nas obično veće jer su tu veći porezi – no opet to ne objašnjava razliku u većem poskupljenju.

“Tu se dogodilo nešto nelogično. Bez obzira na cijenu žitarica koja je u povijesno visokim razinama. Cijena kruha u određenim trgovačkim lancima je izuzetno visoka”, kazao je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Ista priča i s mlijekom – ipak svježe mlijeko u Hrvatskoj nije više poskupjelo nego u ostatku Europe – nego otprilike jednako.

“Znači naš proizvod eto, temeljni, mlijeko košta 10 kuna po supermarketima, litra svježeg mlijeka. Sad usporedite, ako je tu 8 a tamo 10. To mi se čini dosta u odnosu na nas”, govori vlasnik OPG-a Vladimir Ljubić.

Pivo je isto poskupilo otprilike jednako kao i u ostatku Europe, tradicija flaše na zidiću ispred kvartovskog dućana – nije ugrožena.

“Nije nešto strašno ali poskupilo je nešto”, kazao je Josip Turina iz Zagreba.

Inače u svim ovim statistikama koje smo spominjali brojke se odnose na razdoblje prije uvođenja eura – znači razlike će biti još i veće kad se uzme u obzir ovaj siječanj, odnosno, naravno razlike neće biti veće jer su nakon brze i učinkovite reakcije premijera i ministra svi oni pohlepni trgovci brže bolje vratili cijene.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: