6.3 C
Zagreb
Petak, 19 travnja, 2024

Klimatologinja: Hrvatska bi mogla postati polupustinja

Pročitajte još:

Kišno razdoblje u Hrvatskoj iznenadilo je mnoge. Konkretnoj stabilizaciji vremena ne nazire se kraj, barem ne do kraja svibnja.

Situaciju je za N1 televiziju komentirala Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, a komentirala je i što Hrvatsku čeka u budućnosti kad su u pitanju klimatske promjene.

“Idemo sve brže ka tome da Hrvatske postane semiaridno polupustinjsko područje jer je na Mediteranu koji osjeća klimatske promjene puno jače nego nekakav svjetski prosjek. Kod nas je već sad veliki problem suša.

U našim štetama od klimatskih i vremenskih ekstrema 30% otpada na suše, što pokazuje da je to vremenska nepogoda s kojom već sad imamo najviše problema. Ali odmah iza suše dolazi i poplava. To je ono što je ključno za klimatske promjene, to su ti snažni ekstremi, imali smo priliku vidjeti poplave i vidimo da ćemo s tim imati sve više i više problema. Nakon jedne godine koja je izrazito sušna, kao prošla godina, nije čudno da će uslijediti jedna ovakva, koja je izrazito kišna”, rekla je Mazzocco Drvar.

Komentirala je i hrvatske klimatske ambicije. Trenutno se radi najviše na donošenju novog europskog zakonodavstva, potvrdila je Mazzocco Drvar.

“Uskoro smo gotovi s tim, sad se donose jedna po jedna uredba, i onda će sljedeći korak biti uvođenje tih novih propisa novog europskog paketa klimatskog Fit for 55 u naše zakonodavstvo, a to će onda značiti da se moraju ne samo zakoni i uredbe donositi nego da treba postaviti i nekakve provedbene mehanizme.

Pred nama je veliki put da ostvarimo ono što smo si zadali europskim zelenim planom, da pretvorimo u pravu akciju, odnosno da to zakonski propišemo”, zaključila je.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
3.3 ° C
6.5 °
0.8 °
88 %
1kmh
0 %
Pet
14 °
Sub
10 °
Ned
7 °
Pon
9 °
Uto
9 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: