18.7 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Nevrijeme ide prema Zagrebu? Oluja već prohujala Italijom: ‘Nebo se samo zacrnilo…‘

U zagrebačkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina praćeni jakim i olujnim vjetrom

Pročitajte još:

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je narančasto upozorenje za ponedjeljak od 19 sati za grmljavinsko nevrijeme u zagrebačkoj regiji, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite u ponedjeljak.

U zagrebačkoj regiji lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina praćeni jakim i olujnim vjetrom. Vjerojatnost grmljavine je 20 do 40 posto. Satelitske snimke s Rain Alarma pokazuju da fronta koja donosi nove nestabilnosti dolazi iz Slovenije u sjeverozapadnu Hrvatsku.

Ravnateljstvo civilne zaštite izvijestilo je da je narančasto upozorenje na grmljavinsko nevrijeme izdano i za utorak, cijeli dan za: Zagreb, Rijeku, Karlovac i Gospić, a za osječku regiju od podneva.

Građane se poziva da budu spremni na jača grmljavinska nevremena koja mogu prouzročiti veliku štetu i da se zaštite od munja.

Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom te u prometu.

Sjeverni Jadran, Gorski Kotar i Lika
Podsjetimo, u ranijoj objavi, Ravnateljstvo civilne zaštite i DHMZ poslali su – u ponedjeljak ranije poslijepodne – specijalno priopćenje u kojem upozoravaju na mogućnost lokalnih nevremena, kao i bujičnih poplava.

“Od danas poslije podne do kraja sutrašnjeg dana, na području sjevernog Jadrana, Gorskog kotara, Like i kontinentalnog dijela Hrvatske postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava. Nevrijeme lokalno može biti izraženije i praćeno obilnijom oborinom”, objavili su.
Navečer i u noći na utorak uz jak razvoj oblaka lokalnih pljuskova i grmljavine, ponegdje i izraženijih, može biti uglavnom na krajnjem sjeverozapadu.

U utorak ponovno vruće uz temperaturu između 32 i 34 °C.

Danas je na snazi narančasto upozorenje samo za Splitsku i Dubrovačku regiju. DHMZ upozorava građane da budu spremni na vrućine i visoke temperature, osobito osjetljiva populacija, ponajprije starije osobe i mala djeca. Sutra se narančasti meteoalarm proširuje na još nekoliko regija – riječku i zagrebačku.

“Moguće je grmljavinsko nevrijeme koje može prouzročiti veliku štetu te se treba zaštititi od munja. Moguća su oštećenja na imovini te na drveću. Moguće su lokalne bujične poplave, olujni udari vjetra i tuča”, upozorava DHMZ.

Splitska i dubrovačka regija danas u opasnosti
Upozorenje je izdalo i Ravnateljstvo civilne zaštite RH poručivši da je u zbog visokih temperatura danas na snazi narančasto upozorenje za splitsku i dubrovačku regiju.

Pišu da je moguća grmljavina te mjestimice jak i olujan vjetar i tuča u prijepodnevnim satima na sjevernom Jadranu – osobito Istri, poslije 16 sati i Gorskom kotaru, karlovačkom području uz granicu sa Slovenijom, a poslije 18 sati u Zagorju i Međimurju.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
21.7 ° C
21.8 °
18 °
43 %
1.5kmh
0 %
Ned
20 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: