17.7 C
Zagreb
Utorak, 7 svibnja, 2024

Svećenik časne nagovarao na spolni odnos u troje, izbačen iz reda. Seli u Hrvatsku?

Isusovac Marko Ivan Rupnik optužen je za fizičko i psihičko zlostavljanje brojnih redovnica, a ovog je mjeseca izbačen iz reda. Nagađa se kako će se svećenik preseliti u Hrvatsku.

Pročitajte još:

Slovenski svećenik Marko Ivan Rupnik optužen da je dvije časne sestre pokušao nagovoriti na seks utroje uspoređujući ga sa Svetim Trojstvom, izbačen je iz reda isusovaca.

Rupnik je prema kanonskim normama imao rok za žalbu do 14. srpnja, a kako to nije učinio, njegov nadređeni je 15. lipnja najavio isključenje Rupnika iz reda Družbe Isusove.

Katolička agencija piše i da su “razni mediji objavili su da će se slovenski svećenik preseliti u Hrvatsku, u Splitsko-makarsku nadbiskupiju”. ACI Prensa, katolička agencija na španjolskom jeziku, pokušala je kontaktirati Rupnikovog nadređenog kako bi potvrdila ovu informaciju, ali nisu dobili odgovor.

Bio izopćen iz Crkve, ponovno ga vratili
Dva dana nakon najave da će Rupnik biti izbačen iz reda, Centar Aletti, kojeg je Rupnik osnovao u Rimu, objavio je pismo u njegovu obranu. U tekstu je navedeno da je 21. siječnja ove godine upravo Rupnik Družbi Isusovoj podnio zahtjev za izlazak iz reda.

U pismu tvrde da je tu odluku donio nakon što je izgubio povjerenje u svoje nadređene za koje kaže da su se “u više navrata pokazali skloni medijskoj kampanji temeljenoj na klevetničkim i nedokazanim optužbama”.

Rupnik je ranije nakratko bio ekskomuniciran jer je priznao da je “jednom od svojih suučesnika u grijehu protiv šeste zapovijedi dao odrješenje”, piše katolička agencija. Agencija ne navodi na što se točno odnosi ova formulacija, ali popis stvari koje šesta zapovijed zabranjuje je prilično dug. Između ostalog, zabranjen je preljub, rastava braka, incest, seks izvan braka, kontracepcija, pornografija, masturbacija, silovanje, prostitucija…

Reuters je ranije pisao da je izopćenje ukinuto jer se Rupnik pokajao.

O slovenskom svećeniku su se krajem prošle godine u talijanskim medijima pojavile tvrdnje da je tijekom 90-ih godina zlostavljao časne sestre u Sloveniji. Rupnikov vjerski red tada je priznao vatikansku istragu, ali i rekao da je nastupila zastara.

Jedna od časnih sestara ispričala je za talijanske novine Domani da joj je Rupnik oduzeo nevinost te da ju je natjerao da šuti o tome.

Rekao da će seksom u troje “replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga”
Anonimna časna sestra je u intervjuu za Domani ispričala da je Rupnik polako počeo ulaziti u njezin psihološki i duhovni svijet i da je iskorištavao njezinu krhkost i nevinost.

Ona tvrdi da je svećenik pitao nju i drugu časnu za seks u troje i da je objasnio da će tako “replicirati trostrani odnos Boga, Isusa i Duha Svetoga”.

Časna navodi da je Rupnik zlostavljao skoro 20 časnih sestara i da su usprkos tome njezine pritužbe naišle na ignoriranje. Isusovački red je nakon objavljenog intervjua s časnom sestrom pozvao sve ostale žrtve da istupe te obećao da će biti saslušane s empatijom i razumijevanjem.

Slovenski isusovci tražili oprost
Slovenski isusovački red vjeruje da su navodi o spolnom zlostavljanju koje je počinio njihov istaknuti član istinite i zbog toga su zatražili oprost, objavili su na svojim stranicama nakon godišnjeg okupljanja u siječnju ove godine.

Na svojim stranicama navode da Rupnik od 1993. djeluje u Rimu i za njega je odgovorno tamošnje čelništvo Družbe Isusove.

“Vjerujemo u iskrenost redovnica i drugih žrtava koje su progovorile o svojim patnjama i okolnostima emocionalnog, spolnog i duhovnog zlostavljanja koje je počinio naš brat. Iskreno tražimo oprost”, objavljeno je na stranici.

Dodaju da izjave redovnica pokazuju da nadležni crkveni čelnici nisu poduzeli primjerene mjere, a to je produljilo i povećalo patnju brojnih žena.

Papa blizak sa slovenskim svećenikom?
Isusovac iz Njemačke Hans Zoller, jedan od najistaknutijih stručnjaka Katoličke Crkve za prevenciju seksualnog zlostavljanja, oglasio se tada o slučaju. Tvrdi da se tim slučajem loše upravljalo od 90-ih godina te da na još mnogo pitanja nema odgovora.

Zoller je kazao da pozivanje žrtava da progovore pokazuje spremnost da se prizna kako je puno toga pošlo po krivu. “Papa Franjo, i sam isusovac, bio je blizak Rupniku. Možda je odigrao ulogu u zaštiti tog svećenika”, kazao je vatikanski dopisnik za L’Espresso Sandro Magister.

Rupnik je autor mozaika u kapelama i crkvama širom svijeta, što uključuje i papinsku kapelu u Vatikanu i baziliku u Solinu.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
umjerena kiša
17.7 ° C
18.3 °
16.8 °
78 %
4.6kmh
100 %
Uto
18 °
Sri
17 °
Čet
19 °
Pet
22 °
Sub
23 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9280
GBP
1,1649
CHF
1,0235
CNY
0,1286
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: