16.5 C
Zagreb
Četvrtak, 30 svibnja, 2024

Nova pošast u Slavoniji: Na farmi purana poznatog hrvatskog proizvođača pojavila se ptičja gripa

Situacija oko afričke svinjske kuge još se nije smirila, a nad Slavonijom se već nadvila nova nevolja.

Pročitajte još:

Na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac otkrivena je ptičja gripa, piše u petak Večernji list

Riječ je o objektu u kojem purane uzgaja tvrtka Vindon iz Slavonskog Broda. Je li upravo započela nova epidemija?

Iz Ministarstva poljoprivrede kazali su jučer kako je u jednom od osam objekata Vindona potvrđen visokopatogeni virus ptičje gripe H5N1. Radi se na rješenjima i zonama karantene. Inspekcija još procjenjuje stanje, no sigurno je kako će se danas usmrtiti oko 3000 pura iz prvog kontaminiranog objekta. Neslužbeno se čuje kako je na farmi više od 19.000 purana te bi se svi u idućim danima mogli eutanazirati.

Ovo je prvi slučaj ptičje gripe u ovoj godini kod domaće peradi u Hrvatskoj. Zadnji slučaj prije toga dogodio se kod divljih ptica, u dvije crvenokljune čigre, nađene uginule na području Zagrebačke županije (jezero Siromaja). Također je riječ o H5N1.

Na snazi naredba Ministarstva
Damjan Tomšić, direktor Vindona, jučer nam je potvrdio kako je na jednoj od farmi u vlasništvu tvrtke Vindon, koja je smještena na području Brodsko-posavske županije u općini Oriovac, 15. studenoga utvrđena influenca ptica. On je istaknuo kako sve farme u sustavu imaju najvišu razinu zaštite te se svakodnevno provode sustavne kontrole.

poster
– Na prvu sumnju moguće prisutnosti virusa odmah su obaviještene sve nadležne službe i provedene su sve propisane procedure u svrhu suzbijanje širenja virusa. Kao odgovorni proizvođač u kontinuiranoj smo komunikaciji sa svim nadležnim tijelima i resornim ministarstvom, a nastavno na potvrdu virusa provode se najviše mjere u cilju sprečavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti. Ističemo da se poštuju najviši propisani standardi i provode sve mjere biozaštite, što se odnosi i na preventivno stavljanje farme u potpunu karantenu. Napominjemo i da virus influence ne predstavlja opasnost zaraze za ljude – izjavio je Tomšić.

Iz Ministarstva poljoprivrede ranije su izvijestili kako je Državni inspektorat na tom objektu naredio provedbu zakonom predviđenih mjera sa svrhom sprečavanja daljnjeg širenja i kontrole bolesti. U skladu s Provedbenom uredbom (EU) 2020/687, objekt će biti stavljen pod službeni nadzor, a uvedena je i zabrana premještanja životinja s gospodarstva i druge mjere. “Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede od ovlaštene veterinarske organizacije zaprimilo prijavu sumnje na influencu ptica zbog zamijećenog povećanog uginuća životinja na objektu s tovnim puranima, veterinari su proveli uzorkovanje životinja. Preliminarnim laboratorijskim izvješćem utvrđena je influenca ptica”, priopćili su ranije iz Ministarstva.

Radnici u zaštitnim odijelima jučer su na farmi radili na dezinfekciji prostorija. Iako se radi o manjoj farmi, treba reći da je katastrofa stigla u najgore vrijeme, uoči blagdana. Tada je u pravilu najveća potražnja za puranima pa je Vindonu pričinjena velika gospodarska šteta.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Mladen Pavić u izjavi za HRT naglasio je kako će farma idućih dana biti pod monitoringom, a bit će naređena eutanazija tih životinja.

– Ako su proizvodi s te farme otišli na klanje u proteklih 21 dan, koliko traje inkubacija virusa, također će biti povučeni – rekao je Pavić, dodavši kako su “rezervoar” ove bolesti uglavnom divlje patke koje su nastanjene oko voda stajačica.

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjetili su kako je u Hrvatskoj na snazi naredba o mjerama za sprečavanje pojave i širenja influence ptica, kojom se propisuje obvezno držanje peradi u ograđenim prostorima na način da je onemogućen svaki kontakt s divljim pticama te ostale mjere koje za cilj imaju sprečavanje pojave bolesti.

Brodsko-posavski župan Danijel Marušić, koji je inače veterinarske struke, rekao je da su pojave zaraznih bolesti poput ptičje gripe, nažalost, uvijek moguće, pri čemu je olakšavajuća okolnost što bolest nije opasna za ljude.

– Mi smo već imali pojavu ptičje gripe u Hrvatskoj, evo sad nažalost i afričke svinjske kuge. To su stvari koje se događaju i potaknute su ubrzanim tempom života, transportima itd. Ne znam detalje konkretnog slučaja, ali siguran sam da će struka, veterinarske i druge službe koje sudjeluju u suzbijanju širenja virusa odmah reagirati – istaknuo je Marušić.

Problem i u ostatku Europe
Zanimljivo je kako je gotovo u isto ovo vrijeme 2020. godine na Vindonovoj farmi purana u Novigradu Podravskom u Koprivničko-križevačkoj županiji također potvrđen virus ptičje gripe. Pronađeni virus pripadao je podtipu H5N8, za koji dosad nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi. Eutanazirano je tada nekoliko tisuća komada tovnih purana.

Ptičja gripa opet je velik problem i u ostatku Europe. Poljaci, koji su najveći proizvođači peradi, u kolovozu su dobili potvrdu kako su konačno slobodni od ptičje gripe, da bi samo u listopadu, kad se virus ponovno pojavio, usmrtili više od milijun komada. U Europi je, prema posljednjim podacima, od početka godine do kraja rujna zbog ptičje gripe usmrćeno više od 16 milijuna peradi.

Upućeni kažu kako je kod nas potencijalno veliki problem bude li sve više zaraza kod domaće ili divlje peradi s ptičjom gripom jer, za razliku od svinjogojskih farmi, nema kategorizacije peradarskih po pitanju biosigurnosnih mjera, a, k tome, i dalje se velik broj peradi u nas kolje u sivoj zoni.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
19.1 ° C
22.2 °
17.5 °
73 %
1kmh
0 %
Čet
26 °
Pet
21 °
Sub
25 °
Ned
25 °
Pon
21 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9268
GBP
1,1629
CHF
1,0228
CNY
0,1281
HUF
0,0026
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: