9 C
Zagreb
Utorak, 23 travnja, 2024

Osječka sutkinja kojoj su spalili BMW: U šoku sam, probudila sam se i čula eksplozije pod prozorom

Sutkinja Vlasta Šimenić Kovač probudila se oko 6 sati ujutro i vidjela da joj gori auto. Poručila je da suci nemaju nikakvu zaštitu te da joj se u 22 godine, koliko obavlja posao sutkinje, ovakvo što nije dogodilo

Pročitajte još:

Vlasta Šimenić Kovač, sutkinja Županijskog suda u Osijeku, komentirala je za HRT neugodnu situaciju u kojoj se zatekla na uskršnje jutro. Nešto prije šest sati netko joj je zapalio automobil, luksuzni BMW terenac, parkiran u središtu grada. Sutkinja ističe kako je u 22 godine, koliko sudi, sigurno bilo mogućnosti da se zamjeri nekoj od strana, no da nema takvih saznanja, niti je primala prijetnje.

Činjenica je da sam u šoku. Jer probuditi se na Uskršnje jutro i da vidiš da ti gori auto i čuješ eksplozije ispod prozora zaista je šokantno, rekla je za HRT sutkinja Županijskog suda u

Iznenađena nije

– Međutim, moram reći, iznenađena nisam jer, s obzirom na događanja koja su se zadnje vrijeme provlačila po medijima, obzirom na općepoznate činjenice vezano za probleme kod nas na sudu i s tim u vezi, moram reći da je opće mnijenje da su suci korumpirani, da suci nisu dobri, da se suci ponašaju na način na koji se suci ne bi trebali ponašati.

Ja smatram da, s obzirom na određene anomalije koje postoje, postoje dakle svagdje, u svakom segmentu društva i da zbog toga stvari ne treba generalizirati. Većina nas radi pošteno i odgovorno svoj posao.

Ja bih jedino apelirala da mi kao suci ne trpimo nikakvu zaštitu, da smo vrlo izloženi, na kraju vidite na kraju i ovo što se danas dogodilo, to govori, dodala je.

 

Na pitanje što očekuje od države kada je zaštita sudstva i sudaca u pitanju rekla je kako očekuje da se država počne brinuti o njima.

– Očekujem da se počne brinuti o svojim sucima, odnosno o osobama koje je država imenovala da stupe na ovu dužnost i da donose presude u ime Republike Hrvatske, istaknula je.

Tko je prvi zapazio požar?

– Prvo je zapazila požar, ustvari čula je moja kćerka koja je gore bila u sobi. Čula je da se nešto događa. I onda je vrlo brzo čula, bilo je to nekih, ne znam jesu li to eksplozije ili nešto.

Uglavnom nakon toga je suknuo dim gore i vatra tako da smo mislili da će i stan zahvatiti u prvom momentu, ispričala je sutkinja Vlasta Šimenić Kovač.

Policija je ujutro malo iza 6 sati zaprimila dojavu da u središtu grada gori automobil. Požar, u kojem nije bilo ozlijeđenih osoba, ugasili su pripadnici osječke Javne vatrogasne postrojbe. Automobil je u potpunosti izgorio, a oštećeno je i vozilo koje je bilo parkirano uz njega.

Obavljenim očevidom utvrđeno je da je požar izazvan ljudskom radnjom, a policijski službenici provode kriminalističko istraživanje, kako bi se utvrdile sve okolnosti ovoga događaja, navode u osječko-baranjskoj Policijskoj upravi.

– Automobil je bi kompletno u plamenu. Detalje ne znamo, nije na nama da to utvrđujemo. Pored je bio još jedan automobili pa smo ga hladili da se ne zapali. Također automobil koji je izgorio bio je jako blizu kuće na kojoj su velika drvena vrata pa smo i na to morali paziti da se ne zapali, rekao je za HRT Drago Pranjić, Javna profesionalna vatrogasna postrojba grada Osijeka.

Vodila suđenje u aferi SMS

U policiji nisu mogli komentirati napise po kojima zapaljeni osobni automobil u Ulici Lorenza Jagera u središtu Osijeka navodno pripada sutkinji osječkog Županijskog suda Vlasti Šimenić-Kovač, koja je vodila, uz ostalo, i suđenje u tzv. “aferi SMS”, u kojem je, u veljači 2020., bivši policijski informatičar Franjo Varga za sprječavanje dokazivanja, osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegov pomagač, bivši vozač ministra poljoprivrede Blaž Curić, na dvije godine zatvora.

Vargu se tada teretilo da je u postupku koji se protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još tri okrivljenika za izvlačenje novca iz toga kluba, vodio pred osječkim Županijskim sudom, izradio lažnu SMS prepisku, između bivšega glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća te tadašnje ravnateljice USKOK-a Tamare Laptoš. Po lažnoj SMS prepisci taj postupak pokrenut je isključivo s ciljem “pakiranja” Mamiću.

Vodila je i suđenje protiv šestoro okrivljenika optuženima za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog na Braču.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
isprekidani oblaci
9 ° C
9.4 °
5.4 °
74 %
6.2kmh
75 %
Uto
9 °
Sri
7 °
Čet
13 °
Pet
17 °
Sub
20 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: