24.5 C
Zagreb
Nedjelja, 28 travnja, 2024

Otvoren prvi hrvatski dućan bez blagajni i prodavača

Konzum je u srijedu otvorio prvu smart trgovinu u Zagrebu. Dućan je specifičan po tome što nema blagajni niti prodavača i prvi je takav u Hrvatskoj i regiji

Pročitajte još:

Kupci u njemu kupuju tako da skeniraju QR kod iz Konzumove mobilne aplikacije, uzmu s police željene artikle i jednostavno izađu van. Plaćanje kupljenih artikala automatski se provodi putem računa debitne ili kreditne kartice koju je kupac unio u aplikaciju, a račun stiže u aplikaciju i na e-mail.

Kupci će moći birati iz ponude s više od 1 700 artikala. Među njima se nalaze i namirnice, higijenske i kućanske potrepštine. Također ima i svježi odjel, pića i asortiman TO GO.

Sama registracija te upotreba aplikacije je jednostavna, a s ve što građani trebaju napraviti je okušati se u novoj tehnologiji.

– Sustav umjetne inteligencije uči s vremenom. Mi smo provodili testiranja zadnjih mjesec dana i dovoljno je dobar da zbroji koliko je paketića žvaka kupac uzeo. Ova tehnologija ne zamjenjuje ljude. Imamo i dalje zaposlenike u dućanu. Količina posla se samo premjestila s jednog zadatka na drugi. Djelatnici ne trebaju brinuti o otkazima, rekao je direktor Područja informatike u Konzumu Jozo Džakula.

Tvrde da ne bi trebalo biti problema s naplatom na isti račun ako zajedno ulazi više ljudi. Primjerice, ako u dućan uđe bračni par, naplatit će im se na računu osobe koja je skenirala GQ kod.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
vedro
25.1 ° C
25.5 °
23.1 °
34 %
3.6kmh
0 %
Ned
23 °
Pon
25 °
Uto
24 °
Sri
20 °
Čet
15 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: