fbpx
20.7 C
Zagreb
Srijeda, 10 kolovoza, 2022

Ove subote stiže novi Zakon o prometu: Policija udvostručila iznos najčešće kazne!

Pročitajte još:

U subotu na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se uvodi niz novosti, posebno što se tiče električnih vozila poput romobila, ali i obveza liječnicima da upozore vozača o privremenoj nesposobnosti koja ne može biti duža od šest mjeseci
U MUP-u ističu da se novim zakonom prvi put regulira vožnja električnih romobila, monocikala, segwaya i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju pod nazivom „osobno prijevozno sredstvo”.

Zakon ih opisuje kao vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 ‘kubika’ ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h.

Propisane su površine po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom sudjelovanja u prometu, ističu u MUP-u.

Tako primjerice svi vozači „osobnog prijevoznog sredstva” moraju imati kacigu, a ne samo stariji od 16 godina kao u bicikala. Moraju voziti biciklističkom stazom, a ako ih nema, mogu ići polako po trotoaru te tzv. zonama smirenog prometa.

No, tijekom noći ili smanjene vidljivosti svi vozači bicikala, romobila i sličnih električnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Kazna od 300 kuna propisana je za vozače e-romobila, ali i bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha.

Ako je električni romobil snažniji od 0,6kW ili brži od 25 km/h ne smije se koristiti u javnom prometu pa je jedina opcija da se limitiraju ili atestiraju i, ako je to moguće, registriraju, ističu u udruzi za e-mobilnost Strujni krug.

I dok iz te udruge pozdravljaju odredbu koja s 300 kuna kažnjava parkiranje na javno dostupnim punionicama za električna vozila, smatraju da će se obveza nošenja kaciga za sve vozače e-romobila usporiti prihvaćanje novih oblika prijevoza koji imaju potencijal rasteretiti gradska središta od gužvi i smanjiti onečišćenje od ispušnih plinova.

Privremena nesposobnost za vožnju i obveza liječnika
Izmjenom članka 233. uvodi se obveza svim liječnicima, odnosno liječniku koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabranom liječniku, da sukladno pravilniku kojim se propisuju zdravstveni pregledi vozača i kandidata za vozače, upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci. Liječnici su u obavezi dano upozorenje evidentirati i u medicinskoj dokumentaciji.

Po isteku roka o privremenoj nesposobnosti vozač se neće upućivati na ponovni liječnički pregled, a za liječnike koji ne obavijeste vozača o privremenoj nesposobnosti te podatak o tome ne evidentiraju u medicinskoj dokumentaciji propisane su prekršajne sankcije.

Sankcije su predviđene i za vozače koji će upravljati vozilom u prometu na cesti za vrijeme dok im je izdano navedeno upozorenje liječnika o privremenom zdravstvenom stanju.

No, ističemo kako će odredbe o privremenoj nesposobnosti vozača za upravljanje vozilom stupiti na snagu danom donošenja izmjena Pravilnika o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače, koji je u nadležnosti Ministarstva zdravstva. Propisan je rok da ministar nadležan za zdravstvo, uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za unutarnje poslove, uskladi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače („Narodne novine“, br. 137/15, 132/17 i 10/20) s odredbama ovoga Zakona u roku od 12 mjeseci od dana stupanja na snagu ovoga Zakona.

Vezano uz sigurnosne i zdravstvene faktore, novim Zakonom propisuje se i sankcija od 300 kuna za prekršaj vozača koji u prometu na cesti upravlja vozilom koje nema kutiju prve pomoći, sukladnu pravilniku kojim se propisuju tehnički uvjeti vozila u prometu na cestama.

U MUP-u ističu da se novim zakonom prvi put regulira sudjelovanja jahača u prometu na cestama, a uvodi se i novi pojam koji označava potpuno automatizirano vozilo, odnosno vozilo koje se može kretati cestom bez prisutnosti vozača.

Propisuje se i sankcija za vozače koji koriste djelomično automatizirano vozila na način da ono upravlja samostalno, a pritom vozači ni ne sjede na vozačkom sjedalu, čime nisu u mogućnosti reagirati u nepredviđenim slučajevima.

Sukladno primjerima iz prakse, izmijenjena je, odnosno proširena obveza dostave vjerodostojnih podataka o osobi koja je upravljala vozilom u trenutku počinjenja prekršaja snimljenog primjerice kamerom za nadzor brzine.

Budući da trenutna visina kazne vozače ne odvraća od činjenja prekršaja, novim se zakonom povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine, koji se najčešće izriče prilikom prometne nesreće, s 500 na tisuću kuna, ističu u MUP-u.

Novi Zakon o prometu možete detaljno pročitati na ovom linku.

- Reklama-

Najnovije vijesti:

Potresno iskustvo umirovljenika s Hitnom: ‘Da je tad inspekcija pročešljala Hitnu sad ne bi Matijanić bio pod zemljom’

Branko, mještanin Garjaka kraj Vrlike, boluje od opstruktivne kronične bolesti pluća zbog čega je 16 sati dnevno ovisan o...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
21.9 ° C
24.1 °
21 °
46 %
5.7kmh
20 %
Sri
29 °
Čet
29 °
Pet
29 °
Sub
17 °
Ned
30 °

Tečajna lista:

HRK - Hrvatska kuna
EUR
7,5122
USD
7,3537
GBP
8,8871
CHF
7,7261
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: