14 C
Zagreb
Petak, 26 travnja, 2024

Pernar danas neće svjedočiti protiv Hrvata, tvrdi da je dobio malariju: Hrvati su stigli na sud u Zambiji

Na sudu u Ndoli nastavlja se suđenje Hrvatima koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji zbog sumnje u trgovinu ljudima u pokušaju

Pročitajte još:

Za osmero Hrvata uhićenih početkom prosinca u Zambiji danas se nastavlja suđenje. Očekuje se početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe. Nagađalo se da će se na suđenju pojaviti i Ivan Pernar koji već dva mjeseca boravi u Zambiji jer želi svjedočiti protiv Hrvata kao svjedok tužiteljstva. No, to se vjerojatno neće dogoditi danas. Barem tako kaže sam Pernar koji je na Telegram kanalu napisao kako ima malariju.

“Najviše me kod malarije iznenadila nagla pojava simptoma koji su dosta agresivni bili. Sad se pomalo oporavljam, trebao bih biti zdrav do sutra”, napisao je, dodavši da će svjedočiti najvjerojatnije u četvrtak ili petak.

Državno odvjetništvo Zambije zatražilo je proširenje optužnice na 10. osobu, što je Sud prihvatio. Na traženje odvjetnika, Sud je također dopustio da se našim optuženicima tijek postupka prevodi na hrvatski jezik.

Na prošlotjednom ročištu Hrvati kao i još dvije osobe povezane sa slučajem posvojenja mališana iz DR Konga, izjasnili su se da nisu krivi pred Visokim kaznenim sudom u Ndoli gdje je održano prvo ročište nakon što je suđenje prebačeno s nižeg na viši sud

Tada je i spojena optužnica. Državni tužitelj od sutkinje Mary Mulanda je tražio da se skupa s osam Hrvata na istoj optužnici nađu i Steven Mulija, 43-godišnji ugostiteljski djelatnik iz DR Konga koji živi u Zambiji, a za kojeg je smatra da je mozak operacije posvajanja, te 36-godišnja Gloria Sakulenga, viša imigracijska službenica. Sud je to odobrio, a svih 10 optuženih izjasnilo se da nisu krivi. Sve ih se tereti po četiri točke optužnice za pokušaj trgovine četvero kongoanske djece.

Optuženi su za kazneno djelo pokušaja trgovine djecom unutar teritorijalnih granica Zambije u svrhu iskorištavanja. Svaka točka optužnice vezana je uz jedno posvojeno dijete. U točki jedan tako se navodi da je Mulija u razdoblju od 2. do 7. prosinca zajedno s još nepoznatim osobama pokušao trgovati jednim djetetom unutar granica Zambije i to u svrhu iskorištavanja.

U istom razdoblju, navodi se u drugoj, trećoj i četvrtoj točki optužnice, pokušao je trgovati i s drugom djecom u svrhu iskorištavanja.

Svih devet optuženih je na slobodi osim Mulije koji tek treba ispuniti uvjete za puštanje na slobodu, zaključuje Jutarnji list.

Array
- Reklama-

Najnovije vijesti:

U 115. godini preminuo najstariji čovjek na svijetu

Venezuelanac Juan Vicente Perez Mora, najstariji čovjek na svijetu prema Guinnessovoj knjizi rekorda, preminuo je u dobi od 115...

Vrijeme:

Zagreb
blaga naoblaka
16.8 ° C
17.7 °
13.7 °
46 %
1.5kmh
20 %
Pet
16 °
Sub
19 °
Ned
23 °
Pon
24 °
Uto
25 °

Tečajna lista:

EUR - Zemlje članice euro
USD
0,9396
GBP
1,1697
CHF
1,0280
CNY
0,1298
HUF
0,0025
- Reklama-

Pročitajte još:

Popularno: